Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació i mostrar publicitat i continguts del seu interès. En continuar navegant, considerem que accepta el seu ús.
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Els Mossos eviten dotze matrimonis forçats en el que va d'any

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Dilluns, 5 de octubre de 2015 | 14:43
Treballen en campanyes contra la violència masclista per a immigrants
Els Mossos eviten dotze matrimonis forçats en el que va d'any
Societat 01/11/2010 11:18
EP.- Els Mossos d'esquadra han previngut una dotzena de matrimonis forçats en el que va d'any, sis de noies menors d'edat, i han advertit que aquesta xifra suposa tan sols "la punta d'iceberg" del fenomen a Catalunya.
Matrimoni forçat
Per regions policials, tres de les joves són de l'àrea de Ponent (Lleida), tres del Camp de Tarragona, dos de Girona, dos de Barcelona, una de la regió Central i una altra de la regió Metropolitana Nord (Vallès Occidental).

En declaracions a Europa Press, la directora del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista de la Conselleria d'Interior, Alba Garcia, ha constatat que "és una de les formes de violència en què la punta de l'iceberg és més petita" perquè moltes víctimes desconeixen que se'ls està vulnerant un dret fonamental.

Garcia ha avançat que estan treballant amb altres departaments del Govern per impulsar accions preventives, com les previstes en matèria de mutilació genital femenina, però ha remarcat la importància d'explicar ja amb un procediment de seguretat.

"Diverses menors han demanat ajuda a la policia per iniciativa pròpia perquè perceben que és un fenomen reconegut al que es dóna resposta", ha explicat, assenyalant que en altres casos van rebre l'alerta de professionals de la salut o l'educació, d'entitats socials i fins i tot de veïns.

En casos de risc elevat, quan es preveu un viatge imminent al país d'origen per dur a terme les noces, els Mossos informen d'urgència al jutjat d'instrucció i a la Fiscalia perquè adoptin mesures cautelars. Quan es tracta de menors, s'adona a la Fiscalia de Menors perquè autoritzi la seva declaració, així com a la Direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat (DGAIA).

El matrimoni forçat no està tipificat com a delicte, per la qual cosa l'atestat policial recull aspectes que sí estan reconeguts pel Codi Penal, com a coaccions, amenaces i maltractaments. "S'hauria de tipificar per visualitzar-ho", ha afirmat Garcia, qui ha assenyalat que entre juny i desembre de 2009 els Mossos van atendre van prevenir els matrimonis forçats de 28 joves, 15 menors.

Campanyes per a immigrants

Interior també està treballant en campanyes i plans d'acolliment que tinguin en compte la diversitat cultural per arribar també a la població immigrant, en un any en què vuit de les onze víctimes de violència masclista a Catalunya eren estrangeres.

"S'han de sofisticar els missatges de prevenció per arribar a totes les dones, tenint en compte les diverses cultures, creences i capacitat per obtenir informació sobre recursos i drets", ha argumentat García, qui ha constatat "avanços sòlids" en la lluita contra la violència masclista malgrat els successos en 2010.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1