Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació i mostrar publicitat i continguts del seu interès. En continuar navegant, considerem que accepta el seu ús.
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

El triomf de l'antipolítica

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Dissabte, 10 de octubre de 2015 | 14:28
José Rodríguez
El triomf de l'antipolítica
José Rodríguez
05/06/2012 14:39
"El Kanciller" fa una anàlisi sobre l'últim programa "Salvados" que reflecteix el que vaig intuir al final d'aquest s'està difonent un missatge antipolític on els polítics estan en un món paral·lel i els ciutadans en altre.

Aquest missatge és el zeitgeist clau de la nostra època, mobilitzat ja en els anys 90, i que beneficia solament als que tenen més poder econòmic que a la resta. El poder polític, vulguem o no, és l'única barrera que podem enfrontar en democràcia als abusos d'altres poders no democràtics, que triomfi el pensament antipolític és deixar el poder només en els que ja ho tenen per vies no democràtiques.

Però això no només passa en els mitjans. També alguns analistes d'alt nivell cauen en el parany. La setmana passada Ismael Peña va publicar un article on posava en el mateix nivell a totes les institucions, associant-les al fet que o estaven agonitzant de gangrena o fossilitzades.

La manca de matís, especialment d'un acadèmic, em dol molt. Com si EQUO, un partit polític (és a dir una institució) tingués els mateixos casos de corrupció que un partit més antic, que IU tingués la mateixa responsabilitat que els partits de govern, o com si el PSOE tingués els mateixos casos de corrupció i joguinejo amb caixes d'estalvi que el PP.

Francament, la falta de matís dol. Entre institucions del mateix tipus, com els partits polítics, cada organització política té els seus propis problemes, però no són del mateix grau. Mentre el PP ha de resoldre els seus casos de corrupció evident (presidents de CCAA), o la seva responsabilitat directa a arruïnar dues de les principals caixes d'estalvis públiques (Bankia que integra Caja Madrid i Bancaixa), el PSOE té un problema de construcció d'un discurs creïble centroizquierdista i està en els núvols entre reconèixer els errors dels anys de govern i la possibilitat de construir un projecte d'oposició raonable, IU té un problema de credibilitat per ser alternativa al votant del PSOE desencantat o EQUO ha de replantejar-se si fa una mica més que dividir el vot minoritari d'esquerres d'aquest país.

Són problemes separats, entre els quals estan alguns compartits com la mediocracia partidista o problemes clau de la política espanyola que es relacionen amb problemes de finançament dels partits i els incentius que aquests tenen per subsistir.

Però posar en el mateix sac a tots els partits i dir alegrement que són o fòssils o gangrena agonizante és alguna cosa que no accepto.

Igual que tampoc accepto que totes les institucions tinguin els mateixos problemes i responsabilitats o simplement enfrontin els problemes de la mateixa manera i la mateixa eficàcia. O per ventura les associacions de veïns van a tenir la mateixa responsabilitat o problemes que els sindicats i aquests que el Banc Central Español o les institucions europees?.

Francament, tir gruixut. Els sindicats estan adaptant-se tot el que poden a la situació de crisi, tant internament, com externament intentant canalitzar la devaluació de l'economia espanyola de la manera menys traumàtica possible. El seu treball i el dels empresaris que han negociat han salvat centenars de milers de llocs de treball i s'han fet acords responsables com l'AENC 2012-2014 o l'acord de pensions. El seu treball ha evitat en més d'una ocasió la intervenció de la nostra economia més que el treball de molts ministres. El seu problema és de credibilitat a nivell macro, mentre el seu treball a nivell micro és valorat (al final, fins als militants del PP passen per UGT quan tenen problemes laborals, fets reals) a nivell macro és qüestionat. Però neix aquest qüestionament d'una fallada dels sindicats? En part sí, però la campanya de zeitgeist sindical no és un invent meu.

Pegar-li els mateixos cebollazos a les institucions polítiques nacionals que a les europees és també disparar amb calibre gruixut. Els partits i governs espanyols no van saber punxar la bombolla (i ull, no hi havia incentius per a ells, els votants els haguéssim castigat), després es van veure superats per una situació que quedava fora de les seves mans. La incapacitat de donar una resposta europea és una altra cosa, i aquí les institucions europees han fallat més que les nacionals. Posar-les al mateix nivell em sembla bast.. i antipolítico. I sobretot, inútil. Saber que li podem exigir a cada àmbit polític i a cada responsable em sembla que és el correcte. Primer perquè fita la responsabilitat, segon perquè ens fa autoresponsables del control dels polítics. Podem seguir dient que les institucions polítiques són una merda, anar al bar, i quedar com uns senyors. Però això no la millorarà ni un mil·límetre.

Posar també en la picota a gent que fa el que pot com les associacions de veïns, ONG, fundacions, etc.. que són el teixit de la societat organitzada i amb el seu treball estan evitant que els problemes socials es transformin en un polvorí em sembla cainita.

Puc entendre que les dissonàncies cognitives de cadascun ens transformin la realitat segons la nostra ideologia. El professor Peña com la major part del Corpus Acadèmic de la UOC (us recordo que vaig realitzar el meu curt període doctoral en aquesta casa) parteixen de la premissa postmoderna que "el nou encara no acaba de néixer i el vell no acaba per morir" que pregona el professor Castells & Co. Aquest Corpus doctrinal inclou un crit a favor de les "bases" pures contra unes direccions indignes, i que hi ha moviments espontanis que tenen més poder que la societat organitzada. Algunes d'aquestes premisses són simplement falses realitzades des de fora de les organitzacions polítiques per gent que no ha viscut una sola assemblea de "base" d'una organització política.

Però entenent i empatizando, no deixa de doldre-me que des d'àmbits acadèmics (i demano perdó a Ismael Peña per personalitzar en ell, encara que no és l'únic i segurament és el que més li preocupa emetre un missatge antipolític) s'emeti aquest missatge antipolític.

Però l'exemple no només estan en els mitjans, en el 15M i els seus missatges simplistes de "no els votis" en els quals Ismael Peña ha descrit magistralment com oclocracia, o en missatges d'àmbit acadèmic. També estan al carrer, entre persones conscienciadas. El vídeo de" Españistán" està molt bé, descriu molts aspectes de la crisi de forma didàctica. Ara bé, acaba carregant contra la política, els polítics i els partits (i parcialment contra els bancs). Com si es tractessin de personatges malignes o idiotes, en lloc de persones i institucions que responen a incentius.

I els incentius que hem donat els votants no han estat els millors, les estructures i problemes que hem prioritzat no han estat els més adequats.Érem una societat de propietaris d'habitatge que volíem mantenir la bombolla creixent. Érem una societat que va decidir endeutar-se i empènyer els salaris a l'alça més enllà de la productivitat solament per poder arribar a comprar uns pisos cada vegada més cars.

Igual que em sembla injust les anàlisis que es fan parcials del paper de la negociació col·lectiva sense tenir en compte els incentius totals (que també van ocórrer a Anglaterra o Irlanda, on la bombolla immobiliària va actuar desacoblant salaris de productivitat de forma dramàtica), em sembla injust el missatge antipolítico d'Españistán. Un missatge que a més no desresponsabiliza.

Igualment, sé que la meva lluita està perduda. La victòria de l'antipolítica està servida, des de fa ja anys. Felicitats perquè la ideologia ha guanyat a la raó.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1