Ada Colau: "Fa falta potenciar la Barcelona creativa des de baix"

|

Ada Colau: "Fa falta potenciar la Barcelona creativa des de baix"

L'Eix Cultura de Guanyem Barcelona va reunir a més de tres-centes persones durant aquest cap de setmana en la primera jornada sobre Economia cooperativa de la cultura. Una trobada en el que s'han abordat qüestions com la crítica a l'ús de la cultura per al benefici de les elits i la precarización de la ciutat, així com s'han proposat canvis de rumb en els que es plantegi la cultura com un be comú i com una pràctica i un dret de la ciutadania.

Marcelo Expósito, membre de l'Eix Cultura de Guanyem Barcelona, va manifestar que "parlar de la cultura exigeix parlar de la crisi". I va afegir en aquest sentit que "s'han d'establir noves polítiques econòmiques i impulsar la democratització en el sector cultural".

Per la seva banda, la portaveu de Guanyem Barcelona, Gala Pin, va reflexionar sobre el paper que té la cultura: "Hi ha una revolució democràtica en marxa i és evident també que estem davant un canvi cultural. Per això necessitem avançar a una cultura de la corresponsabilización i que la ciutadania s'apropiï de la cultura i de les infraestructures per revaloritzar-les", va expressar Pin. "Hem de canviar la idea sobre la cultura i pensar-la a partir del valor d'ús de les infraestructures i no com a valor de canvi", va considerar la portaveu de Guanyem Barcelona.

Alejandra Calvo, membre de Cooperland, va manifestar que és necessari impulsar noves institucions que "permetin un diàleg amb la ciutadania i els actors que estan involucrats, ja que la cultura cooperativa social genera una millor gobernanza". Al que va afegir que "cal deixar un espai a l'experimentació en les polítiques culturals públiques".

La cultura, en el sentit cooperativista, comença en els moviments dels ateneus i casals, tal com va explicar Javier Rodrigo, membre de l'Eix de Cultura de Guanyem Barcelona. Rodrigó va posar l'èmfasi a repensar la cultura com un ben comú. "Hem de repensar com entre tots podem gestionar la cultura, com podem recuperar-la i com la cultura pot dialogar amb altres sectors de la ciutat", va afegir.

El tancament d'aquestes intervencions ho va realitzar Xabier Barandiaran, de Flok Society, que va presentar les línies de treball del projecte de dissenys de canvi de matriu productiva cap a una societat del coneixement lliure, obert i comú a Equador. Barandiaran va considerar que "és necessari greixar bé la maquinària electoral, però també l'economia social comuna i del coneixement". I va afegir: "el repte és retroalimentar la cultura lliure i oberta amb els teixits productius. No anem a tenir èxit sense atacar la relació de l'economia de la cultura cooperativa i la cultura de l'economia de la cooperativa".

"LA CULTURA DEL GRAN ESDEVENIMENT HA FRACASSAT"

Ada Colau, portaveu de Guanyem Barcelona, ha tancat el davant els participants de les jornades posant l'accent en la importància de "recuperar l'orgull de ciutat. Cal trobar com projectar l'esperança per a aquest canvi que pot produir-se en els propers mesos. La cultura és un del motors més importants per a això". A més, ha assenyalat que "la cultura del gran esdeveniment ha fracassat. Fa falta potenciar la Barcelona creativa des de baix", va manifestar Colau.

Aquesta va ser la primera cita de l'Eix de Cultura i en els propers dies es publicaran les conclusions i es convocaran dues noves jornades de treball.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH