Wert defensa que les beques tenen l'aval del Consell d'Estat

 

|

wert

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha defensat aquest dimecres al Congrés que el nou sistema de beques compta amb l'aval del Consell d'Estat perquè les seves observacions sobre aquest tema són "d'oportunitat" i no d'encaix jurídic, i ha negat que, conforme deia el dictamen de l'òrgan consultiu, s'hagi produït una retallada de 200 milions d'euros al pressupost.

Wert s'explicava així davant la Comissió d'Educació del Congrés, on ha comparegut en període extraordinari tant per iniciativa pròpia com a petició del Grup Socialista per explicar els detalls d'aquest nou sistema d'ajudes a l'estudi, aprovat per Reial decret el 2 d'agost en el Consell de Ministres i que ja s'ha materialitzat amb la publicació de la convocatòria d'ajudes el passat 19 d'agost en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Conforme ha recordat el ministre, l'informe del Consell d'Estat sobre les beques advertia que, "en tot cas, el sistema hauria de tendir al fet que les persones que manquin de mitjans econòmics per poder estudiar ho facin d'igual manera, o del més semblat possible, a la resta dels estudiants, sense exigir-los una infal·libilitat que no s'exigeix de la mateixa manera a aquesta resta d'estudiants".

Wert ha declinat valorar "aquesta opinió" però sí ha defensat que "no es pot parlar en termes d'exigència d'infal·libilitat" dels requisits que planteja el nou sistema: una nota mitjana de 5,5 per accedir a gratuïtat de matrícula i un 6,5 per rebre qualsevol ajuda monetària, i aprovar, en el cas d'estudis universitaris, entre un 65% i un 100% dels crèdits, en funció de la branca i la nota obtinguda en les assignatures superades, per mantenir-la.

Quant al pressupost, el dictamen del Consell d'Estat recull que "l'import econòmic previst --segons l'esborrany de la memòria-- per a beques en el curs 2013/2014 és de l'ordre de 200 milions d'euros menys que el previst per al curs 2012/2013", però Wert assegura que aquestes dades no han sortit del seu ministeri i que l'òrgan consultiu d'ha basat en "fonts que es desconeixen".

"La realitat és absolutament contrària", ha defensat, per incidir en la convocatòria de beques del 19 d'agost consigna un import de "1.417,54 milions d'euros, dels quals 1.327,54 corresponen al pressupost de 2014". "És un increment superior al 20% respecte dels pressupostos anteriors, el major que mai hagi tingut lloc en la nostra Història (...) i trenca una situació de pràctica congelació pressupostària per a beques que es produeix des de l'any 2008, encara sabent que aquesta decisió implica renunciar a altres prioritats", ha assegurat.

Durant la seva exposició, el ministre ha desgranat tant les característiques tècniques del nou sistema com la motivació del seu departament per engegar-ho, intenció sobre la qual havia preguntat el Grup Socialista i que ha resumit a "donar impuls a una millora del rendiment acadèmic dels estudiants i de forma molt particular, en l'educació universitària" i "instaurar un sistema més equitatiu", "més generós" i "més eficient".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH