El pla de CatSalut és que les farmàcies monitoritzin pacients crònics complexos

|

Farmàcia

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Servei Català de la Salut (CatSalut) han acordat l'engegada d'un pla pilot abans que finalitzi 2013 per monitoritzar des de les farmàcies l'evolució de pacients crònics complexos polimedicats i amb dificultats per seguir els tractaments prescrits. La secretària general del Consell, Pilar Gascón, ha explicat a Europa Press que ja s'ha acordat el "primer document marc" on es defineix el paper que poden jugar les farmacies en l'atenció dels pacients crònics, i que se centra en el seguiment farmacoterapèutic d'aquestes persones.

El protocol es basa que serà el metge d'atenció primària qui, si ho veu oportú, derivi al pacient a la seva farmàcia de referència, i la previsió és que el pla pilot per comprovar la seva viabilitat s'iniciï en com a mínim quatre zones geogràfiques diferents, una a cada província de Catalunya.

El perfil dels pacients susceptibles de participar al programa ha de ser el de "crònics complexos" amb un historial de freqüents ingressos hospitalaris i que, malgrat patir diverses patologies simultànies, no disposen d'un correcte acompanyament familiar i la seva adherència a les teràpies no és òptima.

Els col·legis farmacèutics i el CatSalut, en virtut del procediment que tenen dissenyat per incorporar noves prestacions a la cartera de serveis compartida elaboraran indicadors objectius sobre la utilitat de monitoritzar a pacients crònics a través de les farmàcies, i determinar així si existeix una millora de l'atenció mèdica i un eventual estalvi derivat de menys ingressos hospitalaris. "El que ens mou com a Consell és la voluntat que el farmacèutic pugui progressar i fer noves actuacions de tipus professional", ha resumit Gascón, qui ha descartat que incorporar nous serveis pugui solucionar els problemes econòmics de les farmàcies, amb les quals la Generalitat manté un deute proper als 300 milions d'euros.

Gascón ha explicat que s'estan realitzant contactes amb diversos responsables de serveis de farmàcia hospitalària per determinar què zona geogràfica seria idònia per a la prova pilot, que en tot cas garantirà el seguiment del pacient i solament s'aplicarà en cas de "comú acord" entre totes les parts, malalt inclòs.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH