ALGUNES PUNTUALITZACIONS Al PRESIDENT DE LA FEMP

Alejandro de Diego Gómez

Secretari d'Administració Local.

ALEJANDRO DE DIEGO

El President de la FEMP ha realitzat unes declaracions referent al projecte de reforma de l'Administració Local que no em resisteixo a puntualitzar-les:

Diu sentir-se satisfet d'haver frenat punts clau del text. No crec que es refereixi al polèmic "cost estàndard" que, encara que és veritat que van estar en contra, l'única cosa que van tractar de fer va ser suavitzar-ho però qui realment ho va frenar fins a fer-ho desaparèixer va ser el Consell d'Estat.

Torna a treure a col·lació, com també ho fan recurrentment des del Govern, el que més del 80 % dels regidors no cobren retribució alguna. I és veritat, però vull destacar que és veritat ja ara, per la qual cosa no és cap mèrit de la reforma que es pretén, al contrari, amb aquesta s'augmenta el nombre de càrrecs que poden retribuir-se i l'import de les retribucions. Sí, sí. Amb la nova regulació els costos de retribucions de càrrecs electes, com a mínim, poden duplicar-se, i una simple comparativa entre la situació actual i la projectada ens dóna aquest resultat.

Destaca res menys que en la història de la democràcia no hi hagi un avanç tan important com el qual contempla aquesta llei amb la qual les grans competències que venien prestant els Ajuntaments, sense que residissin en l'àmbit local, van a passar a dependre de qui ha de realitzar aquests serveis. I una vegada més, igual que també succeeix incomprensiblement des del Govern, el representant dels alcaldes confon competències amb serveis, referint-se a educació, sanitat i serveis socials, sense aclarir que els dos primers no són ni una cosa ni l'altra sinó l'assumpció pels ajuntaments d'unes despeses que no els corresponen, com la neteja, atenció i vigilància de centres escolars i de salut, quan en realitat els qui haurien d'assumir-los són les Comunitats Autònomes, que són les competents en la matèria. És com si jo llogo un pis però exigeixo al propietari que vingui tots els dies a escombrar-m'ho. I quant als serveis socials, afirmar que és una competència fora de l'àmbit local és viure fora d'aquest àmbit, a més de no sentir no només als professionals del ram sinó als propis alcaldes als quals representa. I l'aplicació d'aquesta mesura sí que va a ser polèmica i dolorosa per a moltes famílies, perquè les Comunitats Autònomes no estan en condicions financeres d'assumir les despeses que estan sufragant els Ajuntaments, amb el que la retallada, i fins i tot desaparició, d'aquests serveis estarà servit.

Resulta curiós que quan se li pregunta per l'estalvi de 8.000 milions que suposadament va a suposar aquesta reforma no es qüestioni com és possible que aquesta xifra es repetís constantment en els successius esborranys que s'anaven elaborant i per tant el mateix estalvi s'aconseguia quan les competències municipals passaven a les diputacions mitjançant aquella fórmula del "cost estàndard" que ara que ha desaparegut del text. Serà potser perquè realment el que s'ha mantingut durant tots els esborranys, inclòs l'aprovat finalment pel Consell de Ministres, és el desapoderamiento dels Ajuntaments de menys de 20.000 habitants, que són el 95 % del total, i que van a quedar-se amb un nivell de competències com el qual tenien fa 35 anys?. Quan això succeeixi caldrà veure la reacció de la FEMP, i potser cal tirar d'hemeroteca. Per això crec que pel poc rigor del projecte de llei, la seva concepció anacrònica del catàleg competencial dels ajuntaments, la seva falta de regulació sobre finançament municipal i, en definitiva, el desconeixement sobre el món local que desprèn, potser un elemental principi de prudència aconsellaria al President de la FEMP que no es pengés aquesta medalla.

Alejandro de Diego Gómez.

Secretari d'Administració Local.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH