El voluntariat millora la salut mental i ajuda a viure més temps

|

Voluntaris

Treballar com a voluntari pot ser bé per a la salut, tal com revela una gran revisió sistemàtica i metaanálisis dirigit per l'Escola de Medicina de la Universitat d'Exeter, a Regne Unit. En concret, el voluntariat ajuda a millorar la salut mental i a viure més temps, com conclou la investigació, publicada en 'BMC Public Health'.

Algunes dades observacionals assenyalen a una reducció del 20 per cent de la mortalitat entre els voluntaris en comparació dels no voluntaris en els estudis de cohortes. Els voluntaris també van informar de nivells més baixos de depressió, augment de la satisfacció amb la vida i millora del benestar, encara que els resultats encara no s'han confirmat en estudis.

La revisió sistemàtica va ser dirigit per la doctora Suzanne Richards, de l'Escola de Medicina de la Universitat d'Exeter, i va ser recolzada per l'Institut Nacional de Col·laboració per a la Investigació de la Salut de Lideratge en Investigació Aplicada a la Salut i Atenció en la Península Sud-oest (NIHR PenCLAHRC, en les seves sigles en anglès).

AUSTRÀLIA, EL PAÍS MÉS SOLIDARI

A nivell mundial, la prevalença d'adults voluntaris varia amb estimacions d'un 22,5 per cent a Europa, 36 per cent a Austràlia i 27 per cent a Estats Units. Els voluntaris comunament citen els motius altruistes del seu hàbit: donar alguna cosa a canvi a la seva comunitat o recolzar a una organització o caritat que els ha recolzat, a més de que és una pràctica que pot utilitzar-se per adquirir experiència laboral o ampliar els cercles socials.

Però, a més, treballar com a voluntari també té beneficis per a la salut, incloent un augment de la longevitat, la millora de la qualitat de vida i la reducció de la tensió i l'hospitalització, avantatges que tendeixen a basar-se en la narrativa i no en proves comparatives. Richards i els seus col·legues van agrupar les dades de 40 treballs que contenien informació de nou estudis experimentals i 16 estudis de cohortes per arribar a les seves conclusions.

Els mecanismes causals subjacents als potencials beneficis per a la salut del voluntariat no estan clars. Algunes persones pensen que el benefici físic, per exemple, podrien explicar-se pel fet que els voluntaris passen més temps fora de casa, però la relació amb la salut mental pot ser més complicada.

El doctor Richards va assenyalar: "La nostra revisió sistemàtica mostra que el voluntariat s'associa amb millores en la salut mental, però es necessita més treball per determinar si el voluntariat és realment la causa. Encara no és clar si els factors biològics i culturals i els recursos socials que s'associen sovint a millorar la salut i la supervivència també es vinculen amb la voluntat de participar com a voluntaris. Ara, el repte és animar a la gent de més diversa procedència a ser voluntaris i després mesurar si els proporciona millores en la seva salut".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH