La SAO denuncia la pesca indiscriminada d'espècies d'alt valor ecològic a Canàries

|

Títol de la imatge

La Societat Atlàntica d'Oceanògrafs (SAO) ha denunciat davant la Viceconsejería de Pesca del Govern de Canàries i davant la Delegació del Govern la pesca esportiva indiscriminada d'espècies d'alt valor ecològic en l'arxipèlag, com és el cas sol·licitant que es controli de forma efectiva l'activitat de la flota recreativa de manera que s'ajusti al reglament vigent.

Segons un comunicat de la SAO, s'ha constatat que en els últims anys s'han desenvolupat regularment pesques d'espècies demersales com un atractiu turístic més de les illes, sense tenir en compte el greu impacte que es genera sobre aquestes espècies, com és el cas del tauró àngel o angelote, la pesca del qual o tinença a bord està prohibida en aigües de la Unió Europea.

En la seva denúncia, la Societat d'Oceanògrafs assenyala que s'ha d'evitar la pesca d'espècies bento-demersales de seláceos, establint mesures reglamentàries perquè en les llicències s'apliqui únicament la pesca amb solta, prohibint-se l'hissat dels peixos abordo de l'embarcació. Tot això, afegeix, té major rellevància mentre que les llicències col·lectives, igual que la resta de llicències recreatives, tenen prohibida la venda de la captura i máxime quan la majoria dels clients d'aquestes embarcacions són turistes que no consumeixen les captures realitzades.

La SAO ha aclarit que les embarcacions dedicades a la pesca recreativa, segons el Reglament de la Llei de Pesca de Canàries, requereixen una llicència de primera classe de caràcter col·lectiu, la qual només les possibilita a la pesca d'esbarjo utilitzant el curricán de superfície. No obstant això, adverteix que algunes d'aquestes embarcacions estan dirigint la seva activitat a l'obtenció d'espècies bento-demersales, per ser aquestes més fàcilment capturables, entre les quals destaquen principalment taurons àngel, chuchos, ratolins, mantelinas, ratlles, torpedes, així com petits taurons.

La Societat ha explicat que en molts casos aquestes espècies, una vegada pujades a bord, són mortes per a major seguretat dels turistes i, posteriorment, llançades al mar després d'obtenir la corresponent foto de souvenir.

Afegeix, a més, que totes aquestes espècies tenen un valor ecològic molt rellevant en els ecosistemes marins, ja que ocupen els nivells tròfics més alts de les cadenes tròfiques, però apunta que la majoria d'elles tenen taxes de creixement molt baixes i nivells de fecunditat reduït, amb el que una pesca excessiva i indiscriminada pot provocar la sobreexplotació d'aquestes espècies i desequilibris ecològics difícilment quantificables.

ESPÈCIES ALTAMENT VULNERABLES

La majoria d'aquestes espècies, segons la SAO, es troben catalogades com altament vulnerables o en perill crític d'extinció per part de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN), i a nivell mundial s'estima que la biomassa actualment existent és menor al 10 per cent de la registrada en la dècada de 1950 (Myer i Worm, 2003).

Per tot això, la Societat d'Oceanògrafs sol·licita en la seva denúncia que sigui controlada de forma "més rigorosa i eficient" l'activitat pesquera de les embarcacions dedicades a la pesca recreativa col·lectiva, de manera que aquesta s'ajusti "estrictament" a l'establert en el Reglament de Llei de Pesca de Canàries, i demana que s'impedeixi la captura d'espècies bento-demersales, principalment de seláceos i de manera particular tauró àngel o angelote .

Igualment, planteja que s'estableixin les mesures reglamentàries oportunes perquè aquestes llicències de pesca recreativa col·lectiva practiquin únicament la pesca amb solta, independentment de l'espècie capturada, de manera que qualsevol exemplar que pugui ser pescat sigui alliberat viu després de la seva captura, sense possibilitat de ser hissat a bord de l'embarcació en cap moment.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH