Entre 2015 i 2016 es va produir un frau fiscal a Catalunya de 360 ​​milions d'euros

|

FraudefiscalCatalunya


L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) va detectar un frau fiscal de 360.420.000 d'euros durant 2015 i 2016, els dos primers anys d'aplicació del Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2015-2018 .


El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha explicat aquest divendres en roda de premsa que la major quantitat s'ha detectat en l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats amb 145.200.000, 1 40,2%, del total; seguit de l'impost de successions i donacions amb 133.400.000 (37%), l'impost sobre patrimoni amb 59.900.000 (16,6%), i els tributs sobre el joc amb 20,1 milions (5,58%) .


El 2015 va aflorar un frau fiscal de 190.300.000, i l'any passat de 170 milions, encara que el nombre de liquidacions ser un 18% més elevat en 2016 (55.116) que el 2015 (46.721).


Junqueras ha argumentat que la raó per la qual va recaptar més el primer any, malgrat haver-hi menys activitat d'inspecció, és que es va començar atacant els expedients que podien tenir una major resposta econòmica, i ha explicat que el 2015 es van detectar alguns expedients del impost de successions i donacions que van donar un resultat molt elevat.


El vicepresident ha ressaltat que una de les principals conclusions del balanç dels dos primers anys del pla és l'efecte positiu induït de l'activitat inspectora, per exemple, sobre l'impost de patrimoni, que ha augmentat la recaptació voluntària en un 14% des de 2014 .


Ha assenyalat que entre els objectius per al proper any està al càlcul del 'tax gap' --la diferència entre els ingressos fiscals potencials i els recursos que efectivament es obtienen--, que es va licitar a finals d'any i s'adjudicarà al març, i la nova seu electrònica de l'ATC per facilitar els pagaments telemàtics dels impostos.


El Govern s'ha marcat també com a prioritat per a aquest any investigar a les persones que localitzen de forma fictícia la seva residència fiscal per no pagar impostos a Catalunya, així com a les que tenen participacions en entitats amb patrimoni a l'estranger no declarat o no vinculat a cap activitat.


El secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, ha afirmat que un dels objectius del pla és la conscienciació sobre la importància de la tributació, amb mesures com visites als centres escolars i una bústia de denúncies, mitjançant el qual s'han rebut 81 i es estan investigant les de major transcendència tributària.


EMBARGAMENTS


En matèria de control i detecció del frau, des de 2015, quan l'ATC va iniciar l'embargament de comptes corrents, ja s'han realitzat 10.800 diligències --ordres d'embargament a les entitats financeres-- per un import de 25,3 milions d'euros, i que aquest any s'avançarà en la recaptació executiva fins l'embargament d'immobles, crèdits i vehicles.


El desenvolupament del pla també ha suposat canvis en l'organització de l'ATC, i Salvadó ha recordat que està previst augmentar la plantilla dels 400 que hi havia al tancament del 2016 a un total de 800 a finals d'aquest any.


Registradors de la propietat


En ser preguntat per la denúncia que el Col·legi de Registradors de la Propietat va anunciar que presentaria contra la Generalitat, Salvadó ha assegurat que tenen "cap constància formal", i ha assenyalat que la incorporació de personal a l'ATC per a les funcions de liquidació d'impostos es produirà gradualment a partir de juny.


Ha considerat que "seria més lògic" que els registradors de la propietat transmetessin els seus dubtes a la Generalitat i no a través dels mitjans de comunicació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH