Brussel·les llançarà un avís a Espanya per riscos de desequilibris econòmics

|

Brussel·les

La Comissió Europea llançarà aquest dimecres un avís a Espanya i a Eslovènia per "greus riscos" de desequilibris econòmics excessius que podrien afectar a l'estabilitat de l'eurozona i exigirà a tots dos països que adoptin mesurades correctives en els plans d'estabilitat i reformes que han de lliurar a Brussel·les abans que acabi el mes, segons han explicat a Europa Press fonts europees.

No obstant això, les dades que utilitza la Comissió per llançar el seu avís són de 2011, quan el Gobierno de Mariano Rajoy encara no havia pres possessió i no havia iniciat el seu programa de reformes per corregir els desequilibris detectats. L'anàlisi dels desequilibris sí ho ha fet Brussel·les en les últimes setmanes.

En l'informe preliminar publicat el passat mes de novembre, Espanya superava els llindars màxims en 6 dels 11 indicadors que utilitza Brussel·les per detectar riscos econòmics. Només Irlanda, Portugal i Xipre, tots països rescatats, presenten tants indicadors de risc com Espanya, mentre que Grècia supera els llindars en 5 casos.

Si l'Executiu comunitari considera insuficients els plans de reformes que li enviïn Espanya i Eslovènia a l'abril -en el cas espanyol, el Consell de ministres té previst aprovar-ho el dia 26-, es plantejarà al maig fer un pas més en l'expedient sancionador per desequilibris excessius, d'acord amb les fonts consultades.

Aquest expedient preveu multes de fins al 0,1% del PIB (1.000 milions d'euros en el cas d'Espanya). Però les sancions no són automàtiques i només s'apliquen al final d'un llarg procés si, després de múltiples avisos, els Estats membres no segueixen les recomanacions de política econòmica de la UE.

El que més preocupa a l'Executiu comunitari d'Espanya és el continu increment de l'atur, la taxa mitjana del qual en els últims tres anys està ja en el 19,9% (enfront del llindar del 10% considerat saludable).

La resta d'indicadors en els quals Espanya supera el llindar de risc són la pèrdua de quota de mercat exportador (-7,6% enfront del -6%); el deute privat (218% del PIB, enfront d'un límit de 160%), el deute públic (69% enfront del 60%) i la posició neta d'inversió internacional (-91,7% del PIB, enfront del límit del 35%).

L'únic desequilibri que ha experimentat una gran millora en l'últim any és el de dèficit per compte corrent, a causa de la recuperació de les exportacions i a la caiguda de la demanda interna. Pansa del -6,5% al -4,3% de mitjana en els últims tres anys (prop del llindar de -4% que es considera de risc) i es corregirà en els propers anys, segons la Comissió.

A més d'Espanya i Eslovènia, la Comissió publicarà avui un examen en profunditat dels desequilibris en altres 11 Estats membres: Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, França, Itàlia, Hongria, Malta, Holanda, Finlàndia, Suècia i Regne Unit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.

EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH