Finalitza la rehabilitació del Pavelló de la República

|

Els treballs, amb un pressupost de més de 435.000 euros, han permès remodelar l'edifici per a arxivar amb millors condicions el fons documental del Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI) de la UB.


El conseller de PTOP, Joaquim Nadal, juntament amb l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i del rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, van visitar les obres de rehabilitació del Pavelló de la República, que ja han finalitzat.

L'edifici del Pavelló de la República és una rèplica idèntica, feta per l'estudi dels arquitectes Espinet/Ubac per a ubicar la Sala de Premsa de l'Àrea de la Vall d'Hebron dels Jocs Olímpics de 1992, de l'edifici que la República espanyola va encarregar als arquitectes Josep Lluís Sert i Luis Lacasa, per tal de representar-la, en plena Guerra Civil espanyola, a l'Exposició Internacional de París del 1937.

El Pavelló original va tenir un ús bàsicament cultural i de propaganda, per a donar a conèixer la situació que s'estava vivint a Espanya. Al seu pati obert, Picasso va exposar el famós Gernika (on avui podem veure'n una reproducció), i al seu costat s'hi van exhibir obres d'artistes com Joan Miró, Alexander Calder, Alberto Sánchez i Juli González.

L'any 1993, l'Ajuntament de Barcelona va cedir a la UB per un període de 25 anys l'ús del Pavelló de la República, on es van ubicar el CEHI, fundat al 1949 per Jaume Vicens Vives, i els fons documentals de la Fundació Centre d'Estudis d'Història Contemporània - Biblioteca Josep Mª Figueras.

La reunió d'ambdós fons va donar lloc a la formació d'una de les biblioteques més importants del món sobre la Segona República, la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició a Espanya i, especialment, a Catalunya, amb més de 100.000 monografies, 14.500 revistes i diaris, i aproximadament 10.000 cartells.

Rehabilitació i millora

Un parell d'anys després de rebre el dret d'ús de l'edifici, la UB va realitzar obres de rehabilitació i condicionament d'espais per valor de gairebé 400.000 euros, amb l'objectiu de preparar el Pavelló per a rebre el fons bibliogràfic.

No obstant això, quedava pendent una segona tanda de reformes interiors i exteriors, generals i d'estructura per un valor de 435.440 euros. Per tal de dur-les a terme, el 2006 es va signar un conveni entre la UB, l'Institut Català del Sòl (INCASÒL) i l'Ajuntament de Barcelona. Segons aquest acord, el DPTOP, mitjançant INCASÒL, aportava 240.000 euros; l'Ajuntament de Barcelona, uns altres 160.000 euros, i la UB, 35.440 euros. La universitat es comprometia a contractar el projecte i executar les obres.

Les obres han permès la rehabilitació d'elements estructurals i revestiments exteriors; la restauració de la pintura dels espais interiors i de les façanes, així com del paviment de fusta de l'escenari. Així mateix, s'ha subtituït parcialment un forjat en la planta soterrani.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.

EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH