Sorts de la vida

Miquel Escudero

ValentPuig

Foto: CCMA


Avui sembla difícil d'imaginar, però és possible. Una orquestrada reacció 'catalana' podria baixar al nacionalisme català de la seva llarga hegemonia. La mediocritat que aquest ha abocat i escampat deixa esvorancs que esperen claredat sense sorolls.


Lliures d'interessos i d'amargors, hi ha marginats cridats a l'objectiu de generar llum i cohesió. Tant és que s'hagin produït desperfectes de molt difícil solució; i que trencada la norma del pluralisme i del fair play s'hagin intensificat maneres d'opinió tancats, obsessos i al·lèrgics a la discrepància.


"El futur és una por i una oportunitat". Valentí Puig, escriptor de vocació, coneix el valor superior de 'transmetre el foc' davant de la inert adoració de les cendres. Perseverar en aquesta convicció i en el cultiu de les virtuts públiques, pot obrir-nos el futur. En el polític, l'escriptor mallorquí es defineix com a conservador de centre, creu que l'esquerra és més seriosa que la progressia i és partidari de ser lliures i iguals davant la llei.


Lavistadesdeaquiu

Sap de les complexitats de la democràcia liberal i de les societats obertes, i afirma que l'Estat del benestar és "una de les construccions més sensates del bé comú". Veu fonamental desitjar i voler la veritat i intentar ser just, "en un món en el qual mai hi haurà prou justícia". Alhora entén que l'ésser humà requereix permanències i que això és la civilització.


De tot això i de moltes altres coses, Valentí Puig ha conversat amb Ignacio Peyró i deixat constància en un llibre que acaba d'aparèixer: La vista des d'aquí (Elba). Pot parlar també de jazz i del singular pianista californià Dave Brubeck, i sorprendre'ns en comptar de ser un pianista amb swing potser li va atreure més d'escriure.


Jo vull destacar aquí que llegir i escriure siguin per a ell les grans dites de la vida. Llegir bons llibres, per exemple, ens permet vincular el nostre present al de persones que van forjar obres extraordinàries i imperibles. Recalca Puig que mai els llibres, la pintura o la música van estar tan a l'abast d'una majoria, però mai tants semblen interessar-tan poc per elles.


Per això, veu amb preocupació l'enorme pèrdua de l'hàbit de llegir i l'estima per la lectura, una descapitalització inversemblant. Parlar d'un llibre i del seu autor dóna quefer i pot ser no només un gust, sinó una oportunitat de contagiar un entusiasme raonable per viure millor.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH