divendres, 3 de abril de 2020

Tractaments més efectius contra el càncer pel moviment del líquid cefaloraquidi

|

Lu00edquido encefalorraquu00eddeo tractament contra cu00e1ncer UDJ

Ho han descobert investigadors de la UJA.


Investigadors de la Universitat de Jaén (UJA) han realitzat un estudi que permet comprendre com s'estableix el moviment del líquid cefaloraquidi (LCR) a través de l'espai subaracnoïdal de la medul·la espinal, "el que possibilitarà tractaments contra el càncer més efectius".


En concret, segons ha informat aquest dimarts la UJA, ha estat elaborat per experts del Departament d'Enginyeria Mecànica i Minera i membres del grup de recerca de Mecànica de Fluids de Jaén, juntament amb investigadors de la Universitat de Califòrnia a San Diego (USCD) i de la Universitat de Wisconsin-Madison (UW) als EUA.


Es tracta d'un treball col·laboratiu dels investigadors Carlos Martínez Bazán i Cándido Gutiérrez Montes, amb un grup d'investigadors dels departaments d'Enginyeria Mecànica i Aeroespacial i de Radiologia de la UCSD i del departament de Radiologia de la UW.


L'estudi té un caràcter multidisciplinari en què han participat enginyers i neuroradiólogos amb l'objecte comú d'arribar a desvetllar els mecanismes físics que regulen el moviment del líquid cefaloraquidi a la medul·la espinal, "que ha estat objecte de controvèrsia en els últims 70 anys" .


Carlos Martínez i Cándido Gutiérrez han explicat que des de 1964, imatges d'escàner inicialment i de Ressonància Magnètica Nuclear (RMN) després, han permès observar que hi ha una migració cap avall, al llarg de la cadena espinal, de partícules traçadores injectades en els ventricles cerebrals , mentre que també han mostrar un flux ascendent de les mateixes a la regió lumbar de la cadena.


"Aquestes observacions han estat la base per a la hipòtesi de l'existència d'un mecanisme actiu de circulació associat amb el transport de líquid cefaloraquidi (LCR) cap a l'interior del canal espinal, que retorna posteriorment una porció a la volta cranial", ha afirmat Martínez .


No obstant això, fins ara no es disposava d'una explicació física del mateix, responsable de l'establiment d'aquest moviment de recirculació.


En aquest sentit, ha apuntat que comprendre el mecanisme que regula aquest moviment del LCR a la columna vertebral "té importants implicacions en l'optimització dels sistemes d'alliberament dirigida a l'espai intracranial i en la millora de la comprensió actual de l'etiologia d'una gran classe de malalties neurològiques ".


L'estudi ha permès caracteritzar el moviment del LCR tenint en compte la particularitat que el canal espinal és elongat i que les parets que el confinen a l'interior de l'espai subaracnoïdal de la medul·la espinal ( 'dura matter') són elàstiques.


Així, el moviment pulsatiu en els ventricles cerebrals indueixen un desplaçament diari del teixit tou que recobreix la "membrana dura", la qual cosa genera un moviment de recirculació net, denominat "steady streaming", de l'LCR al llarg del canal espinal.


"La velocitat característica d'aquest moviment és d'uns dos ordres de magnitud menor que el moviment oscil·latori, el flux net és nul, i explica les observacions i mesuraments radiològiques que mostren el transport de partícules pel canal espinal", ha comentat Gutiérrez.


TEMPS EXACTE D'ACTUACIÓ D'UN MEDICAMENT


Els investigadors pretenen desenvolupar models que permetin determinar el temps que triguen a ascendir fins als ventricles de la cavitat cerebral partícules traçadores injectades a la medul·la espinal de cada pacient, el que permetrà personalitzar el tractament de cada pacient a partir d'imatges de la geometria de la seva medul·la espinal.


En concret, l'administració de medicaments via intratecal és comunament utilitzada en el tractament de l'espasticitat (baclofèn), dolor postoperatori (ketamina, clonidina), control de la hiperreflèxia de la bufeta, dolor neuropàtic i, sobretot, en cancinomatosis meníngia i quimioteràpia per al càncer.


"Els resultats de la investigació permetran determinar el temps exacte d'actuació d'un medicament o la dosi necessària d'aquest. Això evitarà riscos de sobredosi, com ara dany agut dels nervis o dany crònic del nervi subclínic en cas d'anestèsia, o conseqüències de dosificació insuficient, que afecta fins a un 30 per cent de pacients de quimioteràpia ", ha assenyalat els experts.


Han afegit, a més, aquesta troballa obre les portes a l'estudi, comprensió i desenvolupament d'estratègies i procediments més adequats en trastorns associats com poden ser les malformacions de Chiari o la hidrocefàlia.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH