dimarts, 1 de desembre de 2020

Els jubilats autònoms prefereixen seguir treballant i renunciar a la meitat de la seva pensió

|

Oficina seguretat social

Una oficina de la Seguretat Social


Uns 200.000 jubilats s'han acollit a la nova "jubilació activa" i el 85% són professionals autònoms. La flexibilització de la mesura des del gener passat ha multiplicat per cinc les sol·licituds.


La tendència creixent d'aquesta opció respon també al gest del Govern que busca amb això un augment de cotitzants a la Seguretat Social. Així ho reflecteix un reportatge que publica aquest diumenge la pàgina web de 'El Confidencial Digital'.


Des de mitjans de 2013, es permet compatibilitzar el cobrament del 50% de la pensió de jubilació amb un treball per compte propi o aliè, ja sigui a jornada completa oa temps parcial, als que hagin complert l'edat ordinària de jubilació i no tinguin dret a pensió completa.


A això se suma també la gestió de la ministra Fátima Báñez que ha plantejat, com a compromís del Govern abans de finalitzar la legislatura, fer compatible el cobrament del 100% de la pensió i el tenir una ocupació, amb l'únic requisit d'haver arribat a l'edat ordinària de jubilació, és a dir, als 65 anys.


Aquest nou pla d'Ocupació es proposa per una banda, que el jubilat que tingui cobert el període de cotització necessari per percebre el 100% de la prestació pugui completar els seus ingressos. I, d'altra, que l'Estat incrementi els seus ingressos amb les cotitzacions socials d'aquests treballadors.


Segons afirma El Confidencial Digital, el Govern també persegueix amb aquesta reforma rebaixar l'aportació de l'Estat a les pensions de complements a mínims. És a dir, aquelles que perceben els que han cotitzat pel temps necessari per accedir a una pensió contributiva amb una base de cotització tan baixa que la paga final no arriba al mínim.


EL GOVERN PROPOSA UNA MAJOR FLEXIBILITAT


Fins ara, s'exigia als "jubilats actius" que haguessin completat la carrera de cotització i, el més dur, renunciar al 50% de la prestació. Però aquest any ha entrat en vigor una modificació que dóna una mica de flexibilitat.


La flexibilitat que ofereix el Govern des del passat mes de gener ja no obliga a renunciar al 50% de la prestació i facilita generalitzar en aquesta legislatura l'accés al 100% de la prestació a tots els sol·licitants. Així, la nova normativa permet als autònoms amb un treballador al seu càrrec (poden ser emprats de llar) cobrar el total de la pensió. Abans, només es podia si s'ingressava menys del Salari Mínim Interprofessional en còmput anual, és a dir, 10.302 euros en 2018.


La mesura ha tingut tan bona acollida que en només tres mesos, el nombre de jubilats que compatibilitzen el cobrament d'una pensió pública amb una ocupació s'ha multiplicat per cinc. Així, segons dades de la Seguretat Social, de 40.200 sol·licituds a finals de l'any passat s'ha passat a unes 200.000 a finals de març. Un increment relacionat amb els treballadors per compte propi, ja que el 85% dels que compatibilitzen una pensió amb el treball són autònoms.


D'altra banda, l'aposta del Govern intenta evitar el que és un incentiu del treball irregular. Persones amb ofici i professionals jubilats cobren la pensió i oculten els ingressos que els produeix seguir en actiu.


No obstant això, els sindicats no veuen amb bons ulls unes mesures que prolonguen l'activitat laboral i defensen que cal deixar gaudir als jubilats del seu merescut descans i donar una oportunitat als joves sense feina. Des del seu punt de vista, Espanya pretén copiar a Alemanya incentivant que els grans tinguin "minijobs", quan el que hauria de fer el Govern és enfortir el sistema públic de pensions.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH