divendres, 30 de octubre de 2020

Bankia, Santander i Caixabank reclamen a l'Estat 1.350 milions pel tancament de Castor

|

projecte castor

Per la inversió de 1.350 milions.


Santander, CaixaBank i Bankia han formulat aquest divendres davant del Govern central una "reclamació de responsabilitat de l'Estat legislador" en la qual sol·liciten la devolució de la quantitat finançada que encara no s'ha recuperat, més els danys causats, per la inversió de 1.350 milions d' euros que van realitzar quan es van fer càrrec del deute per abonar la indemnització pel tancament de l'emmagatzematge de gas Castor a la societat promotora Escal-UGS, participada per ACS.


La reclamació formulada per les entitats explica que la inconstitucionalitat del Reial decret llei, decretada el 22 de desembre passat per una sentència del Tribunal Constitucional, no ha d'ocasionar "cap pèrdua" a qui ha finançat als poders públics per a facilitar una mesura d'interès general.


En aquest sentit, exposen que si no reben la devolució del finançament, l'Estat es beneficiaria de la inconstitucionalitat a costa de les entitats finançadores.


En la reclamació, Santander, CaixaBank i Bankia ofereixen al Govern central arribar a un acord que permeti fer la devolució d'una manera flexible, per tal d'evitar un greu impacte en els comptes de l'Estat o en els consumidors gasistes.


D'aquesta manera, les tres entitats han ofert que, en lloc de tornar de manera immediata tot l'import reclamat, l'Estat el torni de manera gradual, en els mateixos termes i amb les mateixes condicions -de tipus d'interès i de termini, fonamentalment - en què estava previst en el Reial decret llei 13/2014.


En 2014, el Govern va aprovar un reial decret llei en el qual s'establia la hibernació de l'emmagatzematge subterrani de gas de Castor i en el qual es reconeixia aquesta compensació per a l'empresa promotora, l'import es va decidir repercutir durant 30 anys a la tarifa de gas .


A l'octubre d'aquest any, Santander, CaixaBank i Bankia van desemborsar els més de 1.350 milions d'euros per finançar el tancament del magatzem de gas natural Castor, després que una sèrie de sismes despertessin gran alarma social a Castelló i Tarragona.


D'aquests 1.350 milions d'euros de deute titulitzat per Enagás, Santander va assumir 700 milions, CaixaBank un total de 450 milions i Bankia els 200 milions restants.


D'aquesta manera, aquestes tres entitats són els titulars d'aquests drets de cobrament, que ascendeixen a uns 80 milions d'euros anuals durant aquest període de 30 anys.


SENTÈNCIA DEL CONSTITUCIONAL


No obstant això, el passat mes de desembre, el Tribunal Constitucional va declarar "nuls i inconstitucionals" alguns articles del reial decret llei aprovat en 2014 que contemplava la hibernació del Castor i en el qual es reconeixia la compensació de 1.350 milions d'euros per a l'empresa promotora Escal UGS.


En la sentència, el Tribunal no entrava en el fons de la indemnització que va rebre Escal UGS per la decisió adoptada sobre Castor, centrant-se més en el fons de com es va fer aquesta indemnització a través de l'aprovació d'un Reial Decret d'urgència.


El passat mes de gener, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va decidir, després de la sentència del Constitucional, paralitzar els pagaments a la banca per aquest deute, que ascendien a 6,7 milions d'euros mensuals i s'abonaven com càrrec al sistema gasista.


UNA "ENORME LITIGIOSITAT"


A finals del passat mes de gener, en compareixença al Congrés dels Diputats, el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, va vaticinar una "enorme litigiositat" entre entitats privades i operadors públics per la sentència del Constitucional.


Referent a això, Nadal ha assenyalat que el Ministeri va traslladar al gener a la CNMC, que és qui posseeix la competència en les liquidacions del sistema gasista, que donés compliment a la sentència, tal com va fer en la liquidació corresponent a novembre.


"Ara mateix tenim un efecte de la sentència que diu que aquesta despesa del Castor no es pot considerar com a part dels costos regulats i demanem a la CNMC que vagi a aplicar la sentència", va dir.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH