Sensibilitat política

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Empatu00eda


Si en termes biològics la sensibilitat és la facultat de percebre estímuls a través dels sentits -sentir els dits després d'un accident, mal en el procés d'un infart, veure borrós per les gotes medicinals, perdre l'audició després d'una explosió, envermellir la pell per exposició al sol, etc.- segons els estudiosos de les emocions hi ha sensibilitat en la reacció -de felicitat, tristesa o molestia- en mirar una pintura, un paisatge, llegir una novel·la o escoltar música- que permet a la persona certa empatia amb semblants o circumstàncies associades a aquests o el seu entorn.


Si aquesta propensió natural d'una persona per reaccionar compassivament i fins i tot amb tendresa és compatible amb l'obligació de servir en l'àmbit polític llavors les decisions s'encaminaran al benestar d'altres i no a l'egoisme d'aprofitar el meu anhel de satisfacció personal, donant curs a odi o animadversió pels qui no són els meus afins. No es tracta de plorar per la tragèdia que va afectar alguns dels ciutadans que em van triar-molts o pocs- sinó de permetre que partir de les emocions vingui l'actuació més convenient tant per als afectats com per als que fossin causes d'aquesta afectació.


Quins sentiments afloren en ciutadans del món, no jueus, quan s'assabenten de la mort i les ferides de centenes de palestins que van marxar silenciosament -sense pedres ni armes- a la frontera de Gaza? Com es tamisa la sensibilitat que aflora en els que coneixen les diverses resolucions de l'ONU des de 1948 en què es va decidir les dimensions, límits geogràfics i condicions de territori de l'estat d'Israel? Qui són millors, els israelites o els palestins? Així com cadascuna d'aquestes preguntes produeix diverses sensacions segons del costat que les mirem, tot tema polític decidit al marge d'una sensibilitat que percebi el col·lectiu i comú, produirà dissensions i divisions que a la llarga o la curta afloraran en processos socials indesitjables.


Poden fins i tot els actes qualificats de dreta -extrema o mitjana- no compadir per l'empresonament d'un home de més de 70 anys, la imatge es difon destacant la humiliació, emmanillat i tractat com si fos un delinqüent de la pitjor ralea? Si hi hagués una mínima sensibilitat política en els dirigents del Brasil s'hauria pres en compte la possibilitat de qualificar tal acció com a presó injusta i per tant les possibles reaccions de fúria o por d'una població de milions de persones en el preàmbul d'una elecció "democràtica".


La possibilitat de commoure'ns i compadir d'altres, és just el que fa moure les emocions de tots en suport a la postura expressada pel president de Mèxic, davant l'extrem d'insultar, menysprear i intentar dominar tot el que ens és comú.


Per descomptat que no participen de l'orgull nacional, de la identitat que ens uneix i del rebuig a la vexació que la postura d'un president d'una altra nació ens infringeix, poden quedar-se callats i després tractar de desvirtuar el fet, assenyalant qüestions fútils com "perquè no ho va fer abans "," jo crec que només ho fa per conveniència, "que mal moment doncs amb això disminuir l'impacte del candidat de la continuïtat" etc. però la veritat és que per a tranquil·litat dels mexicans podem observar que independentment dels colors, encara hi ha sensibilitat política en qui ens representa i també en aquells que pretenen fer-ho.


La sensibilitat com a valor humà, és una cosa desenvolupat a través del temps, hi ha qui es fan vells sense aprendre a reconèixer la ofenses i vexacions que han infringit a altres, tot i ser aquests de la seva família biològica, el seu origen ètnic o la seva identitat col·lectiva. Aquesta qualitat és el punt de partida per idear diverses maneres de solidaritat humana, davant la malaltia, l'empobriment, el desequilibri emocional, la violència i l'estupidesa. Com se senten els no jueus -catòlics, cristians, àrabs, musulmans- per una decisió que posa en risc la multi-religiositat de Jerusalem? Hi ha sensibilitat política quan es atien els carbons de la intolerància? No en tenen prou la història per meditar als anhelants de sistemes monàrquics i autoritaris? Per què els pobles solen triar subjectes mancats de sensibilitat política?


La manca de sensibilitat política, sembla no tenir fronteres, a Àsia i Àfrica es torna violenta ia Amèrica, és per altre perversa perquè fa ús facciós de la llei per desfer dels que considera els seus enemics o per esprémer fins al límit als incauts consumidors ; a més de l'exemple brasiler i en molt bona part l'argentí, la conferència a Mèxic de la CFE acompanyat pel portaveu de la presidència enmig de milers de queixes d'usuaris és un altre exemple molt descriptiu. Sabia vostè que si va ser dels valents en oposar-se al canvi de mesuradors imposat per una empresa amb la qual per cert no té contracte, el que fan és col·locar-los fora del domicili dels clients "rebels", prendre la lectura comú i prorratearlo entre tots els opositors? Trair la pàtria és molt fàcil usant petites mesures en contra de tots i amb total absència de sensibilitat política. Es comença així amb petites i insignificants mesures, d'aquí a la final hi ha tota mena d'abusos i excessos com seria el genocidi. Els pobles tenen la possibilitat d'utilitzar la seva sensibilitat política per a crear lideratge social i impedir des de l'inici que les coses arribin a grans i, això no es dóna enmig de masses irreflexives, és amb programes i accions constants que han estat analitzades i acceptades per una família, colònia, poble o país.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH