dimecres, 14 de abril de 2021

Llarena admet que internacionalitzar els casos portarà a "matisar" l'aportació de proves per particulars

|

Pablo Llarena 26030218

Llarena ha donat una xerrada a Salamanca.


El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que instrueix les causes del moviment independentista a Catalunya, ha reconegut que la internacionalització dels casos possiblement portarà al sistema judicial espanyol a "reformular o matisar" el seu posicionament sobre l'aportació de proves per particulars.


Llarena ha visitat aquest dimarts la ciutat de Salamanca per participar en una jornada sobre delictes econòmics i responsabilitat penal de les empreses.


En la seva intervenció, el magistrat ha realitzat una "reflexió històrica" sobre la prova en els àmbits judicials, en uns processos penals que "fins a finals del segle passat" es caracteritzaven per ser "eminentment utilitaristes".


PRESÓ PREVENTIVA


En aquesta línia, ha afegit que "les capacitats de defensa, que es coneixen actualment, no existien en aquest moment" i, per exemple, "la presó preventiva era una actuació dels tribunals molt generalitzada", ha ressenyat durant la seva intervenció.


Pel que fa a la prova, hi havia una qüestió essencial, la de prova legal o taxada, i "l'únic" que interessava llavors era la capacitat d'incriminació, i "no interessava la forma en què podia haver-se aconseguit".


Aquesta situació es va veure modificada com a conseqüència dels sistemes processals de garanties, des de finals del segle XIX i durant la primera meitat del segle XX, i es va incloure l'aportació de la jurisprudència nord-americana amb la "exclusió de la prova il·lícitament obtinguda"; primer per "raons ètiques" i després amb la introducció del "remei dissuasori".


Així mateix, "es va passar a la teoria del fruit de l'arbre enverinat", al qual es van incorporar excepcions com la que la "bona fe" d'un agent, en casos amb "requisits" marcats, o altres com la de l'error innocu.


SISTEMA ESPANYOL


Llarena ha continuat explicant que el Tribunal Constitucional espanyol, sobre les declaracions voluntàries, "va reformular la qüestió" i va acabar dient que les necessitats de tutelar el dret substantiu desapareixien en el moment de reconèixer en una declaració voluntària.


Per la seva banda, el Suprem, en les seves primeres sentències sobre aquestes declaracions voluntàries, tenia diverses línies juriprusdenciales, una d'elles era donar validesa si es donaven tres requisits, que marcaven si es feia davant l'autoritat judicial, quan l'acusat estava assistit de lletrat i quan era informat dels seus drets.


Per parlar de tot això i de com tot aquest procés s'ha anat modificant i com la internalització pot portar, per exemple, a "reformular o matisar" l'aportació de proves per particulars, Llarena ha repassat el cas 'Falciani'.


CAS 'Falciani'


Sobre aquest assumpte, ha recordat que els implicats van posar dispositius per captar operacions de grans clients al banc suís en el qual treballaven i que el 2008 van comparèixer davant d'una sucursal d'un banc a Beirut amb el propòsit de "vendre" la informació obtinguda.


Aquestes dades de subjectes de diferents països, com és el cas de l'enginyer jubilat d'una gran empresa espanyola, posen en relleu, entre altres qüestions, que el dret és "una ciència internacional com l'arquitectura".


Igualment, en aquesta mateixa línia, ha recordat el tema de les recompenses establertes als Estats Units per "fomentar la delació de delictes", el que, en el cas que un d'aquests casos tinguin ramificació a Espanya pot portar a "reformular" el posicionament del sistema per poder fer front a aquests casos amb l'ús o no d'aquestes proves.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH