Així són els impressionants ciclons de Júpiter

José Vicente Díaz


Noves imatges en infraroig del pol nord de Júpiter mostren un enorme quantitat de ciclons massius; les imatges s'han recopilat en un espectacular vídeo.


Per a realitzar-s'han fet servir imatges derivades de dades recopilades per l'instrument Jovian Infrared Auroral Mapper (Hiram) a bord de la missió Juno de la NASA durant el seu quart passi sobre el planeta gegant gasós.


Crèdit de la imatge: NASA / JPL-Caltech / SwRI / ASI / INAF / Hiram


Les càmeres infraroges Hiram s'utilitzen per detectar la temperatura de l'atmosfera de Júpiter i proporcionar informació sobre com funcionen els poderosos i impressionants ciclons en els pols del planeta.


Al vídeo, les àrees grogues són més càlides (zones més profundes en l'atmosfera de Júpiter) i les àrees fosques són més fredes (zones més altes en l'atmosfera de Júpiter). En aquesta imatge, la "temperatura de brillantor" més alta és d'al voltant de -13 ° C i la més baixa al voltant d'aproximadament -83 ° C. La "temperatura de brillantor" és una mesura de la radiància de l'atmosfera del planeta.


En el pol nord de Júpiter hi ha sistemes de tempestes i activitats climàtiques diferents a tot el vist anteriorment en qualsevol dels planetes gegants gasosos del nostre sistema solar.


nord jc3bapiter

El color blau és més predominant que en altres parts del planeta, i hi ha una gran quantitat de tempestes. No hi ha cap senyal de les bandes latitudinals o zona de cinturons, com passa a la zona més coneguda del planeta. Crèdits: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS


Una de les curiositats de la foto anterior és una cosa que el generador d'imatges JunoCam no va veure: Saturn té un hexàgon en el pol nord, però no obstant això en Júpiter no hi ha res semblant a això. El planeta més gran del nostre sistema solar és veritablement únic.


També Juno ha pogut observar en el temps que porta a Júpiter cosa espectacular, les aurores de Júpiter:


Tretze hores d'emissions de ràdio de les aurores de Júpiter es presenten en el vídeo, tant visual com en so. Les dades van ser recollides quan la nau va fer el seu primer passi orbital el 27 d'agost de 2016, amb tots els instruments de la nau encesos. El rang de freqüència d'aquests senyals és 7-140 kilohertz. Els radioastrònoms criden a aquestes "emissions per quilòmetre" perquè les seves longituds d'ona són d'al voltant un quilòmetre de longitud. Crèdits: JPL


La missió Juno ens ajudarà a entendre per què Júpiter va ser dels primers planetes en formar-se. També si es podria haver format més lluny del sol abans de migrar cap a l'interior del sistema solar i quedar-se en la seva òrbita actual.


A causa de que Júpiter es va formar al mateix temps que el sol, les seves composicions químiques han de ser similars. Però Júpiter té elements més pesats, com el carboni i el nitrogen, que el Sol.


La determinació de la quantitat d'aigua, i per tant d'oxigen, en el gegant de gasós és important no només per a la comprensió de com es va formar el planeta, sinó també com els elements pesats es transfereixen a través del sistema solar.


Aquests elements pesats van ser determinants per a l'existència de planetes rocosos com la Terra i la vida. Juno ens desvetllarà tots aquests misteris.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH