El Govern reconeix que 86 dels gairebé 300 edificis de l'Administració Pública encara no són totalment accessibles

|


Perroguia


El Govern ha reconegut que 86 dels 299 edificis amb què compta l'Administració pública encara no són totalment accessibles. L'Executiu reconeix, també, així el seu incompliment de la Llei de Discapacitat, que posava com a límit per aconseguir l'accessibilitat universal en els seus immobles el 4 de desembre de 2017.


En concret, el Govern explica, en resposta a una pregunta parlamentària registrada pel diputat socialista Miguel Ángel Heredia, que s'han dut a terme diversos estudis a través de Ilunion per comprovar és estat i les necessitats dels edificis en aquesta matèria.


El resultat és que el 28,8 per cent dels immobles de l'Administració no estan adaptats a les persones amb discapacitat. Un percentatge que també ha calculat en metres quadrats. En total, dels 759. 060 metres quadrats públics disponibles, 613.037 són totalment accessibles.

Per Heredia, aquests números demostren que "queda encara bastant per fer" per "avançar en la igualtat" i complir amb els postulats de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l'ONU, que Espanya ha ratificat i per tant ha de complir.


es va fer una llei que obligava a aconseguir l'accessibilitat universal. El passat 4 de desembre es s'acabava el termini establert per la pròpia normativa sobre drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social per assolir aquesta accessibilitat universalitat en tots els entorns, productes i serveis: però no es compleix.


Els edificis han de ser accessibles per a tothom, així com les pàgines webs o els trens de Renfe. Han de ser accessibles. En totes les seves formes. L'única excepció que estableix la llei és que postil·la que aquesta accessibilitat es farà "sempre que fos susceptible d'ajustos raonables".


Heredia denuncia que el mateix Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat que era el primer que hauria de complir aquesta mesura, ni tan sols la compleix. En la citada resposta parlamentària es reconeix que a hores d'ara han contractat amb ILUNIÓN un informe d'accessibilitat per als edificis de la seu central i de la Secretària d'Estat de Serveis Socials i Igualtat de Madrid i que un cop rebuts tots dos informes al juny de 2017 , està tramitant ara, diversos contractes i que l'executaran depenent de les disponibilitats pressupostàries.


D'altra banda la Delegació del Govern del Pla Nacional sobre Drogues ha contractat també l'elaboració d'un informe d'accessibilitat amb ILUNION que s'està elaborant ara, de dates per fer les obres ni en parlem.


I respecte al Centre d'Investigació i Control de Qualitat les obres d'adaptació s'iniciaran durant 2018. A hores d'ara el Govern assenyala que els edificis que depenen de l'Institut Nacional de Gestió Sanitària, és ara quan van a fer un estudi sobre la situació d'accessibilitat . Després segons el diputat socialista el Ministeri d'Afers Socials del qual depèn la Direcció General de Polítiques de Suport a la Discapacitat, no s'ha esforçat gens en aquests set anys de Govern de Rajoy per complir amb aquesta Llei sobre accessibilitat. També en aquesta resposta el Govern reconeix que el 20% dels immobles del Ministeri de Justícia no són totalment accessibles.


Pel que fa al Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació es diu que en l'actualitat s'estan realitzant les obres d'adequació per a l'accessibilitat per a les zones d'atenció al públic. El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública és l'únic que diu ser accessible. Però Heredia assenyala que dels 13 ministeris del Govern de Rajoy, en la resposta es parla de 4, però no dels 9 restants, fet que fa suposar posar que o bé s'ha fet o fins i tot res per afavorir l, Accessibilitat. I no es parla tampoc dels organismes autònoms.


Per tot això el diputat socialistes plantejarà una bateria d'iniciatives parlamentàries, en primer lloc per conèixer com explica el Govern que incompleix la Llei d'accessibilitat, i el que és pitjor, resta encara molt per fer. En segon lloc vol conèixer com es troben en el que accessibilitat es refereixen als 9 Ministeris dels que no parla el Govern en la seva resposta, així com del conjunt d'Organisme Autònoms. Per últim plantejarà si preveu posar en marxa un pla de xoc sobre accessibilitat en tots i cadascun dels ministeris, acompanyat de les inversions necessàries.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH