diumenge, 25 de octubre de 2020

La Guàrdia Civil retreu que la interventora de la Generalitat que no denunciés intents de cobrament de l'1-O

|

Narcotràfic catalunya guàrdia civil 10042018


La Guàrdia Civil retreu en un dels seus últims informes que la interventora de la Generalitat, Rosa Vidal Planella, no hagi denunciat despeses o compromisos de despeses per a l'1-O per 1,5 milions d'euros (mig en publicitat i gairebé un milió a enviaments de targetes censals, certificacions i notificacions del referèndum) i l'intent de cobrament d'alguna d'aquestes factures.


Posa l'accent en aquest assumpte després d'acreditar davant el jutge la "tramitació urgent" d'un expedient a la Conselleria de Presidència, dirigida per Jordi Turull, per difondre anuncis vinculats amb l'1-O i exposar la forma en què el Govern havia previst pagar a Unipost cinc factures emeses per aquesta empresa i vinculades a les targetes censals, certificats i notificacions relacionades amb l'1-O.


En un dels últims informes lliurats per la Guàrdia Civil al Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona assenyalen que en unes diligències policials prèvies ja havien fet constar que la interventora Rosa Vidal "havia aprovat la tramitació amb caràcter urgent de l'expedient PR 2017-192 relatiu a la campanya 'Civisme "dins el qual" es pretenien difondre anuncis vinculats al referèndum ".


Precisen que l'import d'aquesta campanya era de 2.299.900 euros sense IVA i assenyalen que "si bé en aquell moment" la interventora "podia desconèixer aquesta finalitat, actualment Rosa Vidal és coneixedora de l'objectiu que es va pretendre amb aquella campanya sense que es tingui coneixement que hi hagi activat cap procediment per a denunciar aquesta intencionalitat ".


La difusió de l'esmentada campanya va ser rebutjada per diverses empreses publicitàries per entendre que era contrari a les resolucions del Tribunal Constitucional prohibint el referèndum. No obstant això, la publicitat es va acabar emetent en diversos mitjans de comunicació i sobretot en els mitjans públics de la Generalitat.


Com a resultat, el cost acreditat per la Guàrdia Civil i atribuït a la Conselleria de Turull hauria ascendit a 502.639 euros: 224.835 per a la campanya del registre de catalans a l'exterior i 277.804 per a la de difusió de l'1-O.


L'informe també explica que han constatat l'intent de cobrament d'una de les cinc factures emeses per l'empresa de missatgeria Unipost, vinculades a les targetes censals, certificats i notificacions relacionades amb el referèndum.


Aquesta societat va realitzar treballs per a la Generalitat per valor de 979.661 euros i la despesa es havia d'abonar repartit en cinc factures per part de les conselleries dirigides per Oriol Junqueras, Jordi Turull, Dolors Bassa, Antoni Comín i Lluís Puig.


Els investigadors han constatat l'intent per part d'Unipost de cobrar una de aquestes cinc factures, per valor de 238.965,37 milions d'euros, al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. I afegeixen: "Sense que tampoc consti que la interventora hagi activat cap procediment per denunciar aquest intent fraudulent de cobrament".


En l'informe s'exposa, a més, que el 24 d'abril de 2017 hi va haver una reunió "al màxim nivell per garantir que tots els alts càrrecs de vicepresidència, inclosa la interventora general, Rosa Vidal Planella, mostressin el seu compromís amb el referèndum".


Recorda que Vidal va comunicar al Ministeri d'Hisenda que, segons l'acord de Govern de 12 de setembre de 2017, el vicepresident de la Generalitat havia dispensat als interventors, com a superior jeràrquic, del compliment de les obligacions de remissió d'informació pel que va decidir no facilitar el certificat setmanal previst per a la setmana del 4 al 10 de setembre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH