diumenge, 25 de agost de 2019

Els ressons de 2001 (II): humans automàtics i màquines massa humanes

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

2001 a space odyssey


Per celebrar els 50 anys de la pel·lícula de Stanley Kubrick '2001: Una odissea de l'espai' m'agradaria analitzar a través d'una sèrie d'articles alguns conceptes i elements del film i la seva vigència o relació amb aquest món de la primera meitat del segle XXI . En concret, temes com les visions de llavors del futur tecnològic, el desenvolupament de la intel·ligència artificial i la seva relació amb l'ésser humà, el transhumanisme o la recerca de vida extraterrestre.


Un dels personatges 2001 amb major nombre de frases en el guió - encara que hi ha només quaranta minuts de diàlegs d'un total de dues hores i dinou minuts de metraje- no és humà. Es tracta del superordinador HAL 9000, que s'encarrega de portar la nau espacial Discovery fins més enllà de Júpiter amb una tripulació de diversos astronautes en estat d'animació suspesa i dues desperts de guàrdia, Dave Bowman i Frank Poole. La missió va a la recerca d'un misteriós monòlit suposadament creat per una civilització d'origen extraterrestre.


HAL, el nom és el resultat de la contreure les paraules heurístic i algorítmic, els dos principals sistemes d'ensenyament (i no les lletres que precedeixen a l'abecedari a les sigles IBM, com va dir algun crític de l'època), és la visió que van tenir el director Stanley Kubrick i el coautor del guió Arthur C. Clarke del que podria arribar a ser la intel·ligència artificial en el llavors futur, el començament del segle XXI. La pel·lícula va anticipar elements com l'aprenentatge automàtic o les xarxes neuronals, alguna cosa en el que es basa la intel·ligència artificial més avançada que estem desenvolupant avui dia.


Un dels trets més notables d'HAL és la seva personificació, és a dir, com ha estat dissenyat per emular la manera de relacionar-se d'una persona amb altres interlocutors humans, simulant fins i tot empatia pels altres. Per exemple, en una escena de la pel·lícula li arriba a dir a l'astronauta Bowman: "puc deduir pel to de la teva veu que estàs disgustat, Dave. Per què no et prens una píndola relaxant i descanses una mica? "Exactament com una persona es preocupa per una altra.


La seva veu igualment intenta reproduir el to càlid de la parla humana. En un dels borradoresprimitivos del guió HAL tenia una veu femenina i en comptes d'HAL es deia Athena, però finalment Kubrick i Clarke van desestimar la idea perquè d'aquesta manera la relació de la màquina amb els astronautes podria adquirir matisos eròtics no desitjats.


Un fenomen curiós en la relació entre home i màquina és el que el crític de cinema Alexander Walker denominóinversión dels rols, que fa al·lusió al fet que els astronautes Poole i Bowman es comporten de manera mecànica en el film -continuen els protocols establerts i apliquen el entrenament rebut de forma freda i desapasionada-, mentre que HAL es mostra massa humà, en desenvolupar una cosa semblant a emocions i una espècie de supèrbia, que el porta en última instància a acabar amb gairebé tota la tripulació de la nau.


D'alguna manera suposa una metàfora de com ens enfrontem a la tecnologia avui en dia. D'una banda, desenvolupem algoritmes d'intel·ligència artificial intentant en molts casos que s'assemblin el més possible a un ésser humà en els seus diàlegs i reaccions. Un bon exemple d'això són els moderns robots conversacionals, que a poc a poc s'introdueixen entre les relacions de les empreses amb els seus clients, o els assistents personals, com Siri d'Apple, Google Assistant, Cortana de Microsoft o Alexa i Trobo a Amazon. L'objecte d'aquests programes és que aprenguin com som de les seves relacions amb nosaltres i intentin assemblar-se cada vegada més a un ésser humà.


I a l'extrem oposat, en molts aspectes l'ús de la tecnologia deshumanitza les persones. Tot i que les xarxes socials tendeixen a amplificar la vida social, alguna cosa que destaca la recent publicació Societat Digital a Espanya 2017 , també aconsegueixen aïllar-nos darrere de les pantalles i substituir en gran mesura les relacions físiques personals per altres digitals.


Aquest fenomen també porta al fet que es produeixin linxaments públics en xarxes socials com Twitter, on les masses de cibernautes iracunds sense rastre d'empatia ataquen amb feresa a personatges públics -ja altres que no ho són tant-, sense intentar comprendre les seves motivacions o informar-se adequadament de la naturalesa dels fets pels quals se'ls jutja. I què dir del costum de gravar amb el telèfon mòbil en situacions d'accidents, atemptats o catàstrofes naturals? És que no es mostren poc humans aquells que registren el dolor i el sofriment aliens, en comptes d'intentar ajudar o senzillament paralitzar d'horror? Hi ha hagut en nombrosos atemptats dels soferts en els últims temps, tot i que el cas més recent és un accident, el del telecadira desbocat d'una estació d'esquí Geòrgia , en què alguns testimonis es dedicaven a gravar en vídeo com l'estructura llançava amb violència als esquiadors, en comptes d'intentar socórrer-los.


Estarem transmetent la nostra naturalesa humana a les màquines que construïm?

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH