divendres, 20 de setembre de 2019

L'envelliment elevarà la despesa en pensions, sanitat i dependència al 21% del PIB

|

Luis Maru00eda Linde banc de espau00f1a 16.042.018
Linde adverteix sobre les estimacions d'envelliment.


El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha advertit aquest dilluns que si es compleixen les estimacions d'envelliment de la població, la despesa pública en pensions, sanitat i cures de llarga durada s'elevaria entre 1,55 i 2 punts percentuals de PIB anuals durant les properes tres dècades, arribant a un màxim superior al 21% del PIB entorn de l'any 2050.


Durant la seva compareixença a la Comissió de Pressupostos del Congrés per informar dels Pressupostos Generals d'Estat (PGE) de 2018, Linde ha incidit en les actuals taxes de substitució de les pensions públiques (nivell de pensió en relació al salari) i ha considerat la necessitat de trobar un equilibri entre aquestes taxes i els ingressos necessaris per a garantir la sostenibilitat del sistema.


Linde ha advertit que el manteniment de les taxes de substitució actuals, que són elevades a nivell internacional, exigiria increments "molt significatius" dels ingressos del sistema, de manera que advoca per qualsevol estratègia de reforma que augmenti la transparència del sistema, reforci la relació entre contribucions i prestacions, i mantingui un mecanisme d'ajust que garanteixi l'equilibri financer.


Així mateix, ha indicat que l'aplicació del factor d i sostenibilitat, que lliga la pensió inicial a l'increment de l'esperança de vida, i, sobretot, de l'índex de revalorització anual de les pensions, que vincula el seu increment a l'equilibri entre els ingressos i les despeses del sistema, aconseguirien, en contextos macroeconòmics favorables, reduir de forma gradual l'actual dèficit, que va aconseguir el 1,5% del PIB a finals de 2017, i contrarestar l'efecte de l'increment esperat de la taxa de dependència en el llarg termini .


No obstant, ha advertit que en absència d'increments addicionals dels ingressos, l'ajust es produiria principalment a través d'una disminució de la taxa de substitució de les pensions públiques.


De cara al futur, el Banc d'Espanya creu que la clau consisteix a aconseguir un equilibri entre les taxes de substitució del sistema de pensions que es pretenen assegurar i els ingressos necessaris per a garantir la sostenibilitat del sistema.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH