dissabte, 28 de novembre de 2020

Dos exdirectius de Novacaixagalicia hauran de tornar 10,4 milions

|

Novacaixagalicia 16042018

Per elaborar contractes d'altíssimes remuneracions.


El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dilluns que els exdirectius de Novacaixagalicia José Luis Pego i Gregorio Gorriarán hauran de pagar 10,4 milions d'euros a l'entitat financera successora en els drets i obligacions de l'entitat per al cobrament dels seus prejubilacions milionàries.


En concret, segons recull la sentència del Tribunal Suprem, José Luis Pego Alonso i Gregorio Gorriarán hauran de tornar 6.476.237 i 3.969.349 d'euros, respectivament.


El tribunal conclou que la conducta dels acusats va consistir a elaborar "uns contractes d'alta direcció blindats per a una prejubilació d'altíssimes remuneracions en plena crisi bancària", atès que, recorda, el FROB va haver de injectar una suma de més de 9.000 milions d'euros "per reflotar les caixes, unificar-les i bancarizarlas", creant NovaCaixaGalicia Banc.


"Els acusats, a través dels nous contractes i sabent que anaven a ser cessats en els seus llocs quan es constituís el nou banc, van aconseguir que, mitjançant engany, se'ls s'aprovessin uns contractes de prejubilació la suma va suposar per al nou banc unes quantitats a retornar, si més no, d'uns dotze milions d'euros, a favor dels quatre alts dirigents ", recull la sentència.


Aquests diners va ser cobrat l'any 2011, quan es portava "ja tres anys aportant diners públics a les entitats bancàries en crisi", conclou la Sala.


SENSE RESPONSABILITAT SOLIDÀRIA


La Sala ha estimat parcialment els recursos de cassació interposats per José Luis Pego, Gregorio Gorriarán i Óscar Rodríguez Estrada contra la sentència de l'Audiència Nacional, de 19 d'octubre de 2016, que els va declarar responsables civils solidaris en relació amb el delicte d'apropiació indeguda per "gestió deslleial". Ha desestimat, per la seva banda, el recurs de Ricardo Pradas Montilla.


El tribunal recorda que una sentència anterior, en què es van confirmar les responsabilitats penals, va tornar la causa a l'Audiència Nacional perquè "corregís" alguns aspectes relatius a les responsabilitats civils, per considerar que s'havien resolt de forma errònia.


En concret, entenia que havia sumat les dues quantitats alternatives de restitució dinerària que havia proposat el fiscal depenent que el delicte objecte de condemna fos el d'estafa -més de deu milions d'euros- o el d'apropiació / administració deslleial -més de tres milions d'euros- en lloc d'optar per una d'elles.


En la seva nova sentència, l'Audiència Nacional va optar per la primera alternativa, a causa que d'aquesta manera s'indemnitzava en major quantia als perjudicats.


La nova sentència del TS afirma que la sala està d'acord amb aquest criteri, donada la naturalesa i contingut dels contractes, que eren "clarament fraudulents", cosa que "resulta inexplicable, ja que van enganyar al Consell d'Administració del Banc, segons consta en els fets provats ".


"Atès la qual cosa, i encara que no s'entra en profunditat en el tema, resulta patent que estem davant d'un delicte d'estafa i no d'apropiació indeguda, i així es deixa entreveure en la sentència", conclou.


La Sala explica que la raó de l'estimació parcial dels recursos resideix que l'Audiència Nacional, en imposar a tots la responsabilitat solidària en la seva segona sentència, sense que ho hagués sol·licitat cap acusació, va perjudicar als acusats, que havien estat condemnats com responsables directes en la primera sentència.


Per aquest motiu, deixa sense efecte la responsabilitat civil solidària atribuïda per la sentència recorreguda a aquests tres recurrents i estableix la responsabilitat directa de José Luis Pego Alonso i Gregorio Gorriarán, exonerant a Óscar Rodríguez Estrada de tota responsabilitat civil.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH