dimecres, 1 de desembre de 2021

Concentracions de metalls pesants a terra augmenten la mortalitat en alguns tipus de càncer

|

Càncer colorectal 21032018

Com a major mortalitat per càncers del sistema digestiu.


Un estudi dut a terme per investigadors del Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) han vinculat les concentracions de metalls pesants del sòl amb la mortalitat per diferents tipologies de càncer.


Les dades s'han extret del 'Atles geoquímic d'Espanya', publicat per l'IGME en 2012, i d'una base de dades amb les 861.440 defuncions per 27 tipus de càncer que van ocórrer en els gairebé 8.000 municipis espanyols entre 1999 i 2008.


Els autors han creuat la informació del tipus de sòl i la distribució geogràfica dels tumors, aplicant anàlisis estadístiques i tenint en compte la presència de focus contaminants locals o variables de tipus sociodemogràfic que poguessin interferir en els resultats.


PLOM I CÀNCER DE ESÒFAG


D'aquesta manera, han observat que, per exemple, hi ha una mortalitat més elevada en ambdós sexes per càncer d'esòfag en zones amb majors concentracions de plom, i per càncer de pulmó en àrees on hi havia nivells alts de coure.


"També hem detectat que les majors concentracions en sòl de cadmi, plom, zinc, manganès i coure s'associen estadísticament amb una major mortalitat per càncers del sistema digestiu en homes. I en cas de les dones, una major mortalitat per càncer d'encèfal en aquelles zones amb més contingut en cadmi ", ha explicat l'investigador de l'ISCIII i coautor del treball, Pablo Fernández.


De la mateixa manera, les dades també han posat de manifest una relació entre sòls amb més cadmi i major mortalitat per càncer de bufeta; així com terrenys amb concentracions elevades d'arsènic i més casos de mort per tumors cerebrals.


LA COMPOSICIÓ DEL SÒL INFLUEIX EN LA MORTALITAT DEL CÀNCER


"Aquesta investigació suggereix que la composició geoquímica del sòl, especialment les seves metalls, podrien estar influint en la distribució espacial i els patrons de mortalitat del càncer a Espanya, independentment del context sociodemogràfic", ha apuntat Fernández, per destacar la "gran contribució" d'aquest treball a l'epidemiologia ambiental i la salut pública en general.


No obstant això, l'investigador ha demanat interpretar els resultats amb "molta cautela" ja que les relacions trobades no permeten conclòs que hi hagi una relació causa-efecte.


"El nostre estudi no disposa de dades d'exposició individuals ni informació sobre altres factors molt importants en l'origen del càncer, com és el cas del tabac, el consum d'alcohol o l'obesitat", ha tancat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH