dilluns, 23 de setembre de 2019

Multes als pares dels menors que beguin

|

Botellu00f3n alcohol menors futura llei alcohol 18.042.018

També proposa Prohibit l' 'happy hour'.


L'informe que estableix les bases de la futura Llei contra el consum d'alcohol en menors, validat la passada setmana al Senat ia l'espera de la seva aprovació per la Comissió Mixta Congrés -Senado per a l'Estudi del Problema de les Drogues, inclou que es sancioni els pares dels menors que beguin.


En cas de reincidència greu, si es demostra una actitud negligent dels pares, s'aplicaria la normativa existent en l'ordenament jurídic per a la protecció del menor.


Perquè es pugui condonar la sanció, els pares hauran de participar juntament amb els menors en les activitats reeducatives que se'ls imposin com a alternativa, basades en l'evidència i amb objectius de prevenció i reeducació.


Així mateix, proposa prohibir la venda i el consum de begudes alcohòliques en via pública (botellón) excepte terrasses o àrees autoritzades i unificar criteris.


També prestar especial atenció a la dispensació gratuïta o no ja la venda d'alcohol a menors en les festes amb arrelament cultural o tradicions i en esdeveniments de gran confluència; i, a més, endureix les mesures contra qualsevol tipus de local o comerç que venguin o suinistren alcohol a menors de manera reiterada, arribant a ser fins i tot clausurats.


Un altre dels apartat, proposa revisar els impostos especials de totes les begudes i establir-los en relació amb la quantitat d'alcohol pur que conté cadascuna d'elles; i fins i tot es considera la possibilitat que una part d'aquests impostos siguin finalistes, destinats al control de l'oferta ia actuacions preventives i dissuasòries del consum o del tractament dels efectes adversos d'aquest.


A més, es recomana establir regulació d'horaris de venda de begudes alcohòliques en els establiments en què no estigui permès el seu consum immediat, igual que en la venda a domicili i televenda (per exemple, de les 22.00 ha les 07:00); prohibir els 'happy hour' en els locals; establir l'obligació a locals de subministrar aigua gratuïtament i l'embotellada a preu reduït; i prohibir la venda de begudes alcohòliques a gasolineres.


A més, com ja passa amb el tabac, incloure en l'etiquetatge de les begudes amb contingut alcohòlic - tenint en compte la Directiva Europea - una advertència sanitària sobre els danys i riscos per a la salut.


Aconsella limitar la publicitat, promoció i patrocini en via pública establint un perímetre al voltant de les rodalies de llocs destinats a menors o freqüentats per ells, és a dir col·legis, instituts, centres sanitaris o sales de cinema o teatre durant els espectacles dirigits a menors, i posa com a exemple que s'estableixi el límit al voltant de 100 metres lineals del perímetre de centres escolars.


Restringir el patrocini, o qualsevol altra forma de finançament, de begudes alcohòliques a activitats esportives, culturals, educatives, d'oci, etc., sobretot en llocs susceptibles d'acudir amb els menors: patrocini de concerts, "beer runners", consum en pel·lícules taquilleres, jocs en línia, festes patronals, turisme d'alcohol, etc.


Quant a la p UBLICITAT a la televisió de marques de begudes amb alcohòlic es demana que s'estableixi un horari infantil en què no es podrà inserir publicitat de cap tipus ni en programes emesos una hora abans o després d'aquest horari.


PER UN CONSUM 'ZERO'


L'informe, que parteix del fet que "les últimes dades de consum d'alcohol per menors són preocupants", mostra com a "objectiu primordial" endarrerir l'edat d'inici en el consum fins als 18 anys i incrementar la percepció social del risc d'aquest consum.


La futura llei de menors sense alcohol ha de tenir un caràcter "educatiu i pedagògic", però també ha de garantir la protecció dels menors, per això aquesta llei ha de tenir un règim sancionador la orientació punitiva i recaptatòria es dirigeixi cap a aquelles persones majors d'edat, que permetin o fomentin el consum d'alcohol per part de menors.


CAMPANYES DE CONSCIENCIACIÓ


Realitzar campanyes de conscienciació social sobre els abusos de l'alcohol i altres addiccions; fomentar altres formes de celebració en festes culturals i patronals, amb la finalitat de modificar, malgrat la seva dificultat els hàbits culturals relacionats amb el consum d'alcohol en espais d'oci, valorant polítiques de preu especial d'alternatives d'oci per a menors i de tal manera , que es facilitin hàbits alternatius.


Promoure pactes i estratègies de comunicació específiques sobre prevenció del consum d'alcohol en menors, tant en xarxes socials com en altres mitjans de comunicació social, per construir entorns en què les eleccions saludables siguin les més fàcils de prendre.


Modificar el logotip de "consum moderat o és la teva responsabilitat" per logos més adequats que no incitin al consum com "tolerància zero en menors", "menors sense alcohol" o "menors ni una gota"; i canviar la consideració de consum moderat per campanyes que adverteixin que l'abús del consum d'alcohol pot provocar addicció i el consum habitual és nociu per a la salut.


En l'àmbit assistencial, els professionals sanitaris tindran un paper primordial. Així, es potenciarà el paper de l'atenció primària en la detecció del problema de l'alcohol en menors; i en Urgències s'establiran protocols de coordinació d'assistència sanitària per intoxicació etílica.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH