dimarts, 17 de setembre de 2019

La manca de personal deixa a tres de cada deu pacients sense radioteràpia

|

radioteràpia 18042018 L'equipament en radioteràpia a Espanya queda lluny de la resta d'Europa.


Tres de cada deu pacients encara no reben un tractament indicat de radioteràpia a causa de falta de mitjans i personal en alguns centres espanyols, segons l'expresident de la S ocietat Espanyola d'Oncologia Radioteràpica i actual Secretari de la Societat d'Oncologia Clínica (SEOC), Pedro Lara.


Pel doctor, la situació de l'equipament en radioteràpia oncològica a Espanya ha millorat "considerablement" en els últims anys, especialment gràcies a la donació de la Fundació Amancio Ortega, que el 2017 va destinar 310 milions d'euros en 290 equips d'última generació per a diagnòstic i radioteràpia. No obstant això, apunta que encara queda lluny de països europeus com Dinamarca, Suècia, Noruega, Bèlgica i Holanda.


"INEQUITAT" AL TRACTAMENT


"Necessitem un canvi d'estratègia; per al 2020 el 70% dels equips tindran més de 10 anys. Hem acceleradors que donen radiació, però necessitem equips d'alta tecnologia i amb alta precisió", assegura Lara, que afegeix que hi ha "inequitat" en el tractament de pacients segons el seu lloc de residència.


Per la seva banda la presidenta del Comitè de Física a la Societat Europea de Radioteràpia i Oncologia de la ESTRO, Núria Jornet, ha destacat que a Espanya encara no hi ha un accés públic als acceleradors de protons, un tractament que sí que existeix en altres països europeus des de 1990.


"Aquest tractament permet una reducció significativa de la dosi de radiació en els teixits prop dels tumors, reduint els efectes secundaris i millorant la qualitat de vida. Els tractaments amb protons són adequats per a alguns tumors pediàtrics, oculars i de base de crani", detalla la doctora.


Els avenços tecnològics han permès que aquesta tecnologia sigui accessible (menor cost, equips més compactes) a centres hospitalaris i s'ha expandit exponencialment en l'última dècada.


Per exemple, a Europa hi ha 21 centres en funcionament, 13 en construcció i 9 projectes aprovats.


A Espanya hi ha dos projectes en centres privats i juntament amb Grècia i Portugal és l'únic país del nostre entorn on no hi ha equipament públic.


En 2017 els nous casos estimats de càncer a Espanya han estat 228.482 i per 2035 es preveu que hi haurà 315.413 nous casos de càncer, sent la seva prevalença cada vegada major a causa del envelliment de la població.


UNA POBLACIÓ CADA COP MÉS ENVELLIDA


Segons apunta el president de SEOR, Carlos Ferrer Albiach, La radioteràpia ha evolucionat i ha millorat notablement la seva eficàcia en els últims anys, i està especialment indicada en pacient grans, on els tractaments quirúrgics "no són tan recomanables".


"Tenint en compte que al voltant del 65% de pacients de càncer té més de 60 anys i un terç més de 70, el tractament del càncer del futur passa per la radioteràpia", apunta el doctor.


En aquest sentit, segons l'informe europeu ESTRO-HERO, el 2025 s'espera que la necessitat de radioteràpia augmenti en un 16% a causa d'una major morbiditat del càncer, a un augment de l'avanç tecnològic i majors possibilitats del tractament.


A Europa, aquesta anàlisi mostra que el 51% dels pacients amb càncer a Europa han de rebre tractament amb radiació i indica que aproximadament una quarta part d'ells no el rep si es compara la utilització actual amb l'evidència disponible de les indicacions terapèutiques.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH