dimarts, 11 de agost de 2020

Un passeig per la Lluna en 4K

José Vicente Díaz


Amb les dades preses amb la sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) de la NASA podem realitzar un impressionant recorregut virtual per la Lluna amb una espectacular resolució en 4K revelant detalls espectaculars.


A mesura que la visualització es mou al voltant dels pols del costat proper, del costat llunyà, del nord i del sud lunar, veurem característiques, llocs i informació del terreny lunar amb una resolució sense precedents:


Crèdits: Goddard Space Flight Center de la NASA / David Ladd.


Altres imatges i descobriments de la sonda LRO:


El nostre satèl·lit natural té milers de cràters a causa de l'impacte d'asteroides, cometes i petites roques que estan en l'entorn del sistema solar. Fins ara es pensava que no hi havia una gran quantitat d'impactes, però s'ha descobert que segueix sent bombardejada per petits meteoroides de forma contínua i això provoca que el sòl de la Lluna s'estigui assentant i canviant cada vegada més.


Aquest descobriment haurà de ser tingut en compte per a futurs dissenys de base lunars, ja que haurien de suportar els petits impactes de meteoroides. La Lluna no té una atmosfera que desintegri els meteoroides amb el que tots arriben a impactar a terra.


La càmera d'angle estret (LROC NAC) a bord d'LRO de NASA ha fotografiat un gran percentatge de la superfície de la lluna. En observar les diferències entre les imatges anteriors i posteriors, l'equip LROC ha trobat més de 200 nous cràters prou grans d'almenys 5 metres de diàmetre, així com milers de taques. El vídeo simula la formació d'un dels cràters observats per LRO. Primer veiem una espurna, a continuació, fa un zoom fins a la superfície, on veiem l'animació real entre l'abans i després d'imatges preses per LROC NAC que es van utilitzar per detectar aquest nou cràter de 12 metres. Finalment, veiem la relació entre les dues imatges, que mostren molt clarament tant el nou cràter i com el material en forma radial expulsat. Crèdits: LRO-NASA


A més de descobrir nous cràters d'impacte, l'equip del LRO va observar més de 47.000 petits canvis en la superfície de la Lluna, que els ha cridat taques. Aquestes són causades probablement per petits impactes causats pel material expulsat d'un impacte primari.


S'estima que el 99 per cent de la superfície seria anul·lada per la formació de taques després d'al voltant de 81.000 anys de petits impactes. Aquesta taxa és més de 100 vegades més ràpida que la predita pels models anteriors, que no consideraven l'acció de les restes expulsats pels impactes.


La Terra des del LRO, bellesa extrema ...


El 12 d'octubre de 2015 la sonda LRO va prendre aquesta espectacular imatge del nostre planeta durant la seva òrbita al voltant de la Lluna.


La Terra des de l'LRO

Aquesta imatge va ser composta amb una sèrie d'imatges preses quan LRO estava a 134 quilòmetres per sobre del cràter de la cara oculta de la lluna, Compton.Créditos imatge: NASA / Goddard / Universitat de l'Estat d'Arizona


És una imatge d'una bellesa impresionant, els oceans, continents, els núvols .. és un conjunt meravellós que crea un planeta d'una bellesa inigualable, un món en què la vida flueix per tot arreu, un paradís en el nostre sistema solar. Un lloc que hem de preservar doncs observant des de l'espai dóna sensació de fragilitat, d'estar sols suspesos en l'oceà còsmic ....


Per això devem cuidar la nostra casa ja que gràcies a ella som el que som, éssers vius en un món fascinant.Article original publicat en Universo Blog.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH