divendres, 13 de desembre de 2019

Estratègies de reactivació econòmica per a la metròpolis

|

Un polu00edgono AMB


Comptar amb un sector industrial fort és clau per a la competitivitat de l'economia. Els polígons, que van viure la seva màxima esplendor en els anys 80, ara evolucionen deixant el terme "industrials" una mica desfasat, ja que l'activitat que aquests acullen va més enllà de la fabricació pròpiament dita.


Un exemple és el dels parcs tecnològics, en els quals s'ubiquen empreses que desenvolupen activitats relacionades amb la investigació, així com els parcs o polígons logístics, destinats a emmagatzematge i distribució, estretament lligats amb la funció primària dels industrials.


"Algú s'imagina Amazon instal·lant seu magatzem a Mas Blau sense disposar d'accessos duplicats de fibra òptica? És evident que les grans multinacionals disposen d'un poder de compra que per si només els garanteix l'arribada de les infraestructures dels operadors, però les PIME, avui en dia, tenen moltes d'elles la mateixa necessitat d'ús de les TIC -Tecnologies de la Informació i la Comunicació- ", explica Josep Martí, enginyer de telecomunicacions i director de Nearby Sensor.


L'evolució és una obligació en uns temps en què "adaptar-se o morir" és una màxima en l'evolució del mercat. Per això innovar, sobretot en temps de crisi, s'ha convertit en una prioritat.


Els polígons, com a unitat urbanística, van néixer per facilitar a les empreses compartir infraestructures i serveis en una mateixa ubicació. Però, en què innovar? En la indústria 4.0.


CANVIS TECNOLÒGICS PER A DESENVOLUPAR la INDÚSTRIA 4.0


Per poder convertir-se en un pol d'atracció empresarial, els polígons necessiten posar en marxa xarxes de fibra òptica. Aquest desplegament permetrà a les empreses poder connectar-se a futures aplicacions TIC.


La indústria 4.0, també anomenada "Quarta revolució industrial" fa referència a la digitalització de la indústria o, dit d'una manera clara, en la introducció de les tecnologies digitals a les fàbriques.


Un exemple és el de Barberà, que des de l'any 2016, s'ha iniciat en el desplegament de fibra òptica d'última generació FTTHI als polígons de Can Salvatella-Torre Mateu, Santiga-Provasa, i en els A i B de la Ronda Santa Maria.


Però no només es tracta d'instal·lar noves xarxes de dades, sinó de desenvolupar noves infraestructures que permetin fomentar l'ús i l'aplicació de noves tecnologies per, en última instància, potenciar que les empreses trobin nous models i oportunitats de negoci que es tradueixin en desenvolupament econòmic.


Des NodusBarberà, centre de negocis ubicat al polígon de Can Salvatella, han implementat el "Espai VLab", que neix per posar abast de les empreses dispositius tecnològics que permeten conèixer les aplicacions industrials d'aquestes noves tecnologies, però també com un espai d'experimentació i demostració Realitat Augmentada i Virtual al servei de les companyies, explica Isabel banys, la seva directora de promoció econòmica.


EL PAPER DE LES TIC A LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA


Avui dia qualsevol activitat està basada en la gestió de la informació, moltes vegades en temps real.


"No hi ha logística sense dades que viatgen, encara que ens sembli que el que viatgen són només els paquets, i tampoc hi ha producció industrial, tota ella basada en processos electromecànics controlats", sosté Josep Martí, enginyer de telecomunicacions.


En aquest sentit, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aportat més de 30 milions d'euros en subvencions des de 2014 per promoure la competitivitat i la dinamització dels polígons.


La directora general de l'Associació Empresarial de l'Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL / UPMBALL), M. Rosa Fiol, subratlla que l'AMB ha estat la primera administració que reconegut la importància dels polígons d'activitat econòmica (PAE) per la competitivitat i productivitat de les empreses.


"Les convocatòries de l'AMB per a la millora dels PAEs permet que tant aquests, com les empreses que els conformen, millorin en temes de reducció d'emissions, mobilitat, serveis, etc.", destaca Fiol.


Fiol qualifica aquesta iniciativa de "pionera" en aspectes com incloure a les entitats empresarials com a promotores de projectes, el que ha servit a AEBALL per dotar d'inversions a les seves empreses, especialment en aspectes d'eficiència energètica, el que ha repercutit en la millora de la seva competitivitat.


"El pla de l'AMB ha definit un conjunt de mesures tendents a garantir que cap polígon quedi sense oferta de qualitat en aquest àmbit. Treballa donant suport a cada un dels 36 municipis. En alguns casos aquests han estès fibra òptica pròpia que es cedeix a operadors i que pot estendre a nous polígons ", explica Martí.


Com detalla aquest expert en TIC, avui dia, informàtica i comunicacions estan tan interrelacionades que no hi ha una sense l'altra. Tota la informació va sobre la xarxa. Així, si una multinacional vol posar en marxa un sistema de seguiment de processos, que abasta totes les seves seus des d'un servidor central en un país d'Europa, si la seva filial amb seu en un polígon de l'AMB no pot garantir la connectivitat, simplement buscarà una altra ubicació.


L'enginyer de telecomunicacions sosté que una bona oferta TIC en un polígon potser no és condició suficient per al seu èxit, però és segur que sí és "condició necessària".


Així, el 19 d'abril s'ha presentat el portal web dels polígons de l'àrea metropolitana, desenvolupat per AMB, que recull amb màxim detall l'activitat i infraestructura d'aquests.


AGÈNCIA DE DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC


Amb l'objectiu de promoure les inversions, fomentar la innovació i donar suport a la promoció econòmica local, neix l'Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic.


En l'actualitat és un ens de la pròpia AMB del que formaran part, a més dels municipis metropolitans, els agents socioeconòmics de l'àrea metropolitana i institucions acadèmiques i d'investigació.


"L'Agència neix amb amb vocació, òptica i mirada municipalista, i la voluntat de buscar acords d'acció, especialment amb els municipis metropolitans, així com amb altres organismes que fan tasques de desenvolupament econòmic en territoris comuns", assenyala Xavier Casas des AMB.


En aquests moments s'està duent a terme un projecte d'internacionalització, denominat "Barcelona Catalònia", que té presència a fires com la MIPIM de Cannes (França), o ExpoReal a Munic (Alemanya), a través d'un conveni amb la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH