diumenge, 23 de febrer de 2020

La Guàrdia Civil creu que la Generalitat va pagar la campanya de l'1-O a través de l'ANC i Òmnium

|

Campau00f1a referèndum gener O Romeva jonqueres turull 20.042.018

La Beneméritca creu que el Govern va abonar les despeses a les entitats.


La Guàrdia Civil ha fet constar en un dels seus últims informes, lliurat al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que no descarta que la Generalitat hagi reemborsat a ANC i Òmnium Cultural les despeses dels actes d'inici i final de la campanya del referèndum il·legal.


Recorda en aquest sentit, un acord de 6 de setembre del Govern pel qual tots els seus membres van assumir "de manera solidària" la utilització dels recursos necessaris per al referèndum i mostra la seva "sorpresa" perquè els investigats vulguin fer creuen que van deixar en " mans de tercers "un esdeveniment" tan fonamental "per als independentistes.


L'informe se centra en el cost econòmic de tres actes concrets, la presentació del referèndum al Teatre Nacional de Catalunya, contractat per JxSí i del qual ja va informar al Tribunal Suprem; l'acte d'obertura de campanya per a l'1-O al Tarraco Arena i l'acte de cloenda, a Montjuïc.


El primer d'aquests actes es va celebrar el 14 de setembre a l'espai públic de Tarraco Arena de Tarragona i el cost total va ascendir, segons els investigadors, a 115.218 euros, que es va pagar amb dues transferències de 30.979 i 84.238 euros.


A l'informe, que en el seu conjunt té més de 170 pàgines, s'adjunten els annexos amb els pressupostos per a l'esdeveniment, així com els contractes tant de l'espai com de la seguretat i de l'assegurança de responsabilitat civil.

 

L'acte va ser organitzat per l'ANC i Òmnium, però el va abonar l'ANC després d'haver signat el contracte seva llavors president Jordi Sánchez. En l'esdeveniment van participar Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Neus Lloveras (AMI), Marta Rovira (ERC), Marta Pascal (PDeCat), Antoni Castella (Democrates) i Quim Arrufat (CUP).


La Guàrdia Civil també està investigant el cost de l'acte de tancament de la campanya, tot i que encara no ha pogut determinar-ho.


Per a això ha interrogat en qualitat de testimonis a l'administradora de Sun Music, Gemma Recorder Miralles, ja Ignasi Termes Serra, vocal de la Junta d'Òmnium Cultural, que va ser qui va demanar a la primera que l'ajudés amb la part artística de l'acte final de campanya.


De les manifestacions d'aquest últim es desprèn que les dues campanyes -Tarraco Arena i l'acte de Montjuïc- es van realitzar per afavorir el referèndum, que els actes eren de caràcter polític i que van ser organitzats conjuntament per ANC i Omnium.


OMNIUM POSAR 100.000 EUROS


A més i, tot i que desconeixia el cost dels actes, el testimoni si sabia que ANC i Òmnium van realitzar aportacions per a l'organització i va recordar que la realitzada per aquesta última organització independentista va ser d'uns 100.000 euros per a la realització de tots dos actes.


No obstant això, la Guàrdia Civil desconfia que siguin les dues organitzacions que hagin pagat els actes de la campanya del referèndum il·legal.


En aquest sentit, critica que Puigdemont i la resta d'investigats "pretenguin fer creure que un esdeveniment tan fonamental per als fins independentistes, arribant fins i tot a posar-se al marge de la Llei, el deixessin en mans de tercers".


A més, considera "sorprenent" que la Generalitat digui que aquest referèndum no va suposar cap cost econòmic, quan el Govern ha manifestat reiteradament que es va proclamar la independència sobre la base del mandat de les urnes que ells havien posat i que, però, no vulgui reconèixer ara les despeses del mateix.


Per contra, els investigadors assenyalen que de les actuacions fins al moment "sí que hi ha dades que corroboren aquesta despesa per part de la Generalitat" tot i la "opacitat" que han demostrat pel que fa a aquest cost econòmic.


En aquest sentit, la Guàrdia Civil considera de "transcendència significativa" el correu enviat per Josep Ginesta Vicente a l'exconsellera Dolors Bassa, en el qual es recull l'Acord de Govern del passat 6 de setembre.


ACORD DE GOVERN, "TRANSCENDÈNCIA SIGNIFICATIVA"


L'informe recull el text íntegre del citat Acord en el qual es diu: "El Govern, com a administració electoral, per garantir la preparació adequada del procés electoral, assumeix directament de manera col·legiada l'encàrrec als departaments i unitats competents entre d'altres, les contractacions , l'aprovació de les despeses i les accions polític administratives necessàries, per fer efectiva la celebració del referèndum ".


En concret, i amb "caràcter enunciatiu i no limitador" autoritza a la confecció i aprovisionament del material electoral necessari; l'elaboració del cens electoral; la comunicació del referèndum als catalans a l'exterior; la realització d'una pàgina web informativa; encàrrec, contractació i disseny de les campanyes de comunicació institucional; definició de les seccions i taules censals; utilització d'espais públics de la Generalitat i creació d'un registre de col·laboradors.


A això, s'hi afegia l'acord per a la utilització dels recursos humans, materials i tecnològics necessaris per a garantir l'adequada organització del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, així com aquells que ja s'han disposat.


"Les decisions i actuacions esmentades s'adoptaven de forma col·lectiva i col·legiada per part dels membres del Govern i assumides de manera solidària", rematava el citat acord.


Aquest acord juntament amb el contingut dels documents Enfocats i l'anomenada 'agenda del Procés' trobats a casa de Josep Maria Jové, secretari de la vicepresidència, fan sospitar a la Guàrdia Civil que la "despesa total" hagi estat assumit per part de la Generalitat, tal com reflecteix l'Acord del Govern abans esmentat.


Per això, afirmen: "no es descarta que aquestes despeses hagin estat reemborsats d'alguna manera, que fins a la data no s'ha determinat".


De fet, recorden que en l'Enfocats es contemplava que fossin l'ANC i Òmnium qui "lideressin les campanyes de màrqueting interioritzant en els ciutadans els avantatges de l'Estat propi i els Greuges de la situació actual, que suposa, són provocats per l'Estat".


Però tot això, dins de l'estratègia concertada dels actors independentistes per aconseguir la independència valent-se del control de les institucions catalanes.


DINERS DE LES SUBVENCIONS DEL PARLAMENT


Quant a l'acte celebrat al Teatre Nacional de Catalunya, que va costar 17.690 euros, i que va ser gestionat i abonat pel Grup Parlamentari de JxSí, la Guàrdia Civil alerta que aquest grup va poder utilitzar els diners procedents de les subvencions públiques per fer front al pagament de la presentació del referèndum.


En aquest sentit, recorda que el citat Grup ha de rendir comptes anualment a la Mesa del Parlament, explicant la comptabilitat relacionada amb les subvencions públiques que rep i considera que ha d'explicar si s'han emprat per cobrir les despeses relacionades amb el referèndum.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH