dissabte, 18 de setembre de 2021

El TC declara inconstitucional el control previ estatal de subvencions a Catalunya

|

Tribunal constitucional bandera


El ple del Tribunal Constitucional ha estimat de manera parcial el recurs presentat per la Generalitat de Catalunya contra un article concret de la L lei general de subvencions relatiu a l'incís "per conducte" de la Base de Dades Nacional de subvencions (BDNS).


El Govern qüestionava la ingerència d'aquest òrgan estatal en la tramitació de les convocatòries de subvencions del mateix; és a dir, la necessària intermediació de l'esmentat òrgan "per conducte" del qual s'ha de donar trasllat d'un extracte de la convocatòria al diari oficial corresponent per a la seva publicació.


La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ricardo Enríquez Sancho, explica que "si l'interès de l'Estat en la publicitat i transparència de les subvencions justifica el deure de comunicació de la BDNS, el que aquest interès no necessita ni demanda és la necessària intermediació de l'òrgan estatal, de manera que sigui aquest el que hagi de remetre al butlletí oficial l'extracte de la convocatòria per a la publicació".


Per tant, la sentència argumenta que "des d'una perspectiva autonòmica aquesta necessària intermediació d'un òrgan de l'Estat sí que pot produir certes pertorbacions en el funcionament de la seva Administració" com, per exemple, l'inevitable retard de la publicitat de la convocatòria exigida per la Llei general de subvencions.


Per això, el tribunal de garanties declara la inconstitucionalitat de l'incís que exposa que "la BDNS ha de traslladar al diari oficial corresponent de l'extracte de la convocatòria per a la seva publicació, que tindrà caràcter gratuït".


Aquest s'integra en l'article 30.3 de la Llei General de Subvencions 38/2003. El punt 3 de l'esmentat article recull que les despeses s'acreditaran mitjançant factures i altres documents de valor probatori i també mitjançant factures electròniques, sempre que compleixin els requisits exigits per a la seva acceptació en l'àmbit tributari.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH