dilluns, 13 de juliol de 2020

El Constitucional admet a tràmit el recurs del Govern contra la candidatura de Puigdemont

|

Puigdemont 310.318 efe


El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dijous 26 d'abril per unanimitat la impugnació del Govern de la resolució del passat mes de gener per la qual el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, va proposar la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.


L'Advocacia de l'Estat va presentar el 26 de gener el recurs que demanava la nul·litat de la candidatura d'Puigdemont, signada per Torrent el 22 de gener.


No obstant això, el TC no va tramitar el recurs del Govern central, el que hagués suposat la suspensió del ple d'investidura, i va decidir que només ho suspendria si es pretenia celebrar una investidura a distància.


Ara, el tribunal, després d'escoltar a les parts personades, ha considerat que, tot i que Torrent deixés sense efecte la proposta de Puigdemont com a candidat a la investidura i designés un nou candidat, la impugnació presentada planteja qüestions d'interès general que justifiquen que no es declari l'extinció del referit procés constitucional.


Un nou intent d'investir a Puigdemont suposaria, en principi, contravenir la suspensió acordada aquest dijous tret que s'aprovi una nova Llei pel Parlament que modifiqués les circumstàncies actuals.


En aquest cas, a més, el més probable seria que aquesta nova norma es recorregués i fos suspesa mentre s'estudia la seva constitucionalitat.


Així, el TC aprecia que els dubtes inicials que van poder existir sobre la seva viabilitat processal -dubtes que es fonamentaven, essencialment, en el seu possible caràcter cautelar- van quedar objectivament buidades per la decisió del president de la Càmera d'ajornar la sessió d'investidura fins que el Tribunal es pronunciés sobre l'admissibilitat de la impugnació.


Segons entén el TC, aquesta decisió va posar en relleu que la proposta de candidat per a la investidura impugnada podia no resultar compatible amb les mesures cautelars adoptades és aquesta ocasió -que fos presencial i amb permís del jutge-.


A més de donar un nou termini de 20 dies a les parts, el Tribunal declara "nul i sense valor ni efecte algun" qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui la suspensió acordada en la present resolució "inclosos els que siguin confirmació o reproducció d'algun dels actes suspesos".


ADVERTIMENT A TORRENT


Així mateix, notifica personalment la present resolució tant a Torrent com als membres de la Mesa Josep Costa i Rosselló, José María Mirall-Saavedra Conesa, Eusebi Campdepadrós i Pucurull, David Pérez lbáñez, yJoan García González i donya Alba Vergés i Bosch i els adverteix de la seva deure "impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada".


En particular, que s'abstinguin de "iniciar, tramitar, informar o dictar, en l'àmbit de les seves respectives competències, acord o actuació alguna que contravingui l'expressada suspensió, advertint-los de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer en cas de no atendre aquest requeriment".


D'altra banda, el TC recapta l'auxili jurisdiccional del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per realitzar les notificacions, requeriments i prevencions acordades.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH