dissabte, 16 de gener de 2021

A la Generalitat no figuren les suposades factures per 980.000 euros d'Unipost

|

Unipost

Hisenda controla els comptes de la Generalitat des del novembre del 2015. El 2017 s'havien d'enviar certificats setmanals de totes les despeses signats per la interventora general de l'Administració catalana.


Cristóbal Montoro, bé directament bé a través del seu secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, és el responsable polític del Departament i ordena a la Intervenció general l'aportació de la informació financera sobre els expedients de pagament de l'administració catalana. Tots els desemborsaments han estat controlats. Alguns, amb extrem detall.


Des de juliol Hisenda ha enviat a la Intervenció catalana una vintena llarga d'ordres i requeriments reclamant la documentació completa relacionada amb els expedients considerats sospitosos per la Guàrdia Civil i els jutges instructors. Com a conseqüència, el ministeri ha remès al jutge cinc informes sobre els expedients reclamats sense que, fins al moment, s'hagin produït denúncies concretes sobre cap d'ells. Parell que es complissin les sospites de la Guàrdia Civil s'hauria d'haver falsificat una important quantitat de documents que haurien hagut de ser validats per funcionaris, interventors i responsables polítics.


Des del punt de vista de la Intervenció de l'Administració catalana i la supervisió d'Hisenda, estan aquestes operacions que segons el parer de la Guàrdia Civil i dels jutges són susceptibles de justificar l'existència d'un delicte de malversació de diners públics.


La Guàrdia Civil imputa una malversació de 980.313 euros pels serveis presumptament encarregats per la Generalitat a l'empresa Unipost, de correu postal i màrqueting directe. Segons la Guàrdia Civil, l'empresa va lliurar 5 factures, requisades durant un registre a la Generalitat que va assumir la despesa fraccionant en cinc departaments "de manera que permetés una millor ocultació de la despesa destinada al referèndum".


No obstant això, el 31 de gener passat, la interventora de la Generalitat va respondre a una imperativa ordre de Montoro, que "els encàrrecs a Unipost responien a serveis postals ordinaris (...) i que van ser fiscalitzats i comptabilitzats d'acord pels serveis de les intervencions delegades sense que es desprengués que responien a despeses que es dirigissin al finançament de cap actuació il·legal ni contrària a les decisions dels tribunals ". A més, els aparents números de factura d'Unipost requisats per la Guàrdia Civil no existien en els registres administratius.


En el sistema de control de l'Administració catalana apareixien 33 factures d'Unipost per import de 233.024 euros, efectivament repartits entre els gestors de serveis de diveros departaments. L'exdirector general d'Unipost Pau Raventós va declarar davant el titular del jutjat número 13 de Barcelona que l'empresa no va obtenir ingressos de la Generalitat vinculats amb el referèndum.


En el cas del Diplocat la Guàrdia Civil li atribueix en les seves diligències una malversació d'almenys 202.368,86 euros, i descarrega la responsabilitat explícitament al conseller titular del departament, Raul Romeva. D'aquesta quantitat, els agents atribueixen 177.065 a pagaments en tres terminis a The Haugue Center for Strategics Studies "a canvi del servei prestat per observadors internacionals en el referèndum de l'1 d'octubre". La resta, 25.303 euros, s'imputa a les despeses de viatges i allotjament d'aquests observadors aportats per The Hague.


Efectivament, The Hague Center va cobrar al setembre i octubre 119.700 euros i quedaven pendents de pagament per novembre, al final del contracte, altres 47.365. Però segons l'informe interventor del 23 de gener passat, la despesa corresponia a la "contractació d'un servei d'assessorament per al desenvolupament d'una estratègia d'acció exterior multidimensional en l'entorn de la UE" i es va realitzar a proposta de la secretaria general del Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.


Finalment, el 15 de febrer passat, Hisenda demana informació sobre despeses "en relació amb el trasllat i estada de dos grups d'experts, un encapçalat per Helena Catt, directora executiva de la Comissió Electoral de Nova Zelanda, i un altre pel exambaixador holandès Daan Everts ". La resposta dels liquidadors de Diplocat, a través de la Intervenció, va ser que "no consten compromisos o despeses relacionades amb Daan Everts". Aquest, va encapçalar el grup d'observadors internacionals durant l'1 d'octubre, tot i que algunes fonts han apuntat que podria haver estat contractat per The Hague Center.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH