dimecres, 28 de octubre de 2020

Un estudi constata "desigualtats" entre les malalties investigades a Espanya

|

La inversiu00f3 en recerca, protagonista de l'Observatori Social de la Caixa (3) (1)


Algunes malalties, com el càncer de còlon, de pulmó, les malalties cardiovasculars i la depressió, que afecten milions de persones a Espanya, s'investiguen relativament poc al nostre país.


Aquesta és la principal conclusió de l'estudi Respon la recerca a les necessitats de salut ?, publicat per l'Observatori Social de "la Caixa".


En aquest estudi, Ismael Ràfols (INGENIO CSIC-Universitat Politècnica de València) i Alfredo Yegros (Universitat de Leiden, Holanda), analitzen els esforços de la investigació biomèdica i s'observen importants desigualtats entre l'esforç investigador en algunes malalties i les necessitats sanitàries de la població. Davant aquestes diferències els investigadors proposen una redefinició de prioritats.


L'informe compara la càrrega d'una malaltia (mesura com anys de plena salut perduts) amb l'esforç dedicat a investigar-la (mesurat per les publicacions que genera).


A escala estatal, els tumors malignes representen el 20,6% de publicacions amb una càrrega de malaltia que supera el 24,4%, a causa de l'alta càrrega de malaltia dels càncers de còlon o de pulmó.


Així mateix, les malalties cardiovasculars també apareixen com relativament infraestudiadas en rebre un 10,2% de les publicacions però suposar un 17,1% de la càrrega de malaltia.


El mateix passa amb les malalties mentals i els trastorns de conducta, amb una càrrega de malaltia del 14,3% i un 8,5% de les publicacions.


A més, els autors posen el focus, dins dels grups de malaltia, en les diferents patologies. Així, l'ictus, l'Alzheimer, la depressió i la diabetis són malalties que podrien requerir un major esforç investigador.


Malgrat tot, Ràfols i Yegros observen que en els països de renda alta es dóna una correlació "imperfecta però significativa", entre la càrrega de malaltia i les iniciatives d'investigació.


D'altra banda, s'observa una menor correlació a nivell mundial: les malalties infeccioses i parasitàries, les cardiovasculars, les respiratòries i les neonatals tenen una gran càrrega en comparació amb el volum de publicacions.


Aquestes diferències poden interpretar-se com una manca de recerca en malalties com malària o dengue, o com una falta d'implementació i atenció sanitària, per exemple en malalties neonatals.


Com assenyalen els autors, "el fet que el 90% de la investigació del món es produeixi en països desenvolupats fa que les iniciatives d'investigació mundials encaixin més amb les necessitats sanitàries de les societats riques que amb les del conjunt del món".


Per això, a Espanya malalties com la tuberculosi o la malària figuren com patologies relativament sobreinvestigadas per al que necessita el país, quan en el món apareixen com patologies d'elevada càrrega de malaltia i poca investigació.


Els autors expliquen que hi ha poderoses raons perquè els països de rendes altes contribueixin més a recerca en salut mundial, com l'equitat sanitària i la pròpia globalització de les malalties.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH