dilluns, 20 de setembre de 2021

Otorrinos reclamen mesures més rotundes contra la contaminació acústica

|


SOROLL


La Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) ha instat les autoritats a adoptar mesures "més rotundes", així com complir amb les que ja existeixen, per fer front a la contaminació acústica, "un dels majors problemes de la salut auditiva i de la salut, en general ".


Amb motiu de l Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll, que se celebra tots els anys en l'últim dimecres d'abril, la SEORL-CCC ha proposat que es duguin a terme ordenances municipals contra el soroll i plans d'acció en matèria de contaminació acústica, que incorporin la normativa europea aprovada en la lluita contra el soroll.


Per això, els otorinolaringòlegs assenyalen que aquestes mesures han de contemplar quatre factors fonamentals: planificació territorial i disseny urbà, com la reducció del trànsit; solucions tècniques i tecnològiques, per exemple motors silenciosos o barreres acústiques, entre d'altres; procediments de control i sanció; i educació, sensibilització, respecte i convivència.


"És cert que hi ha hagut moltes millores, però encara queda un llarg camí per recórrer per protegir la salut dels ciutadans, ja que encara hi ha massa soroll a ciutats com Madrid", ha assenyalat la doctora María José Lavilla, presidenta de la Comissió de Audiologia de la SEORL-CCC.


Per exemple, el Pla d'Acció de Contaminació Acústica de Madrid, que va implicar el soterrament parcial de la M-30, la peatonalització de carrers o places o els controls de velocitat, entre altres mesures, ha permès reduir el soroll del trànsit en aquesta ciutat .


EL 30% EXPOSAT A SOROLLS SUPERIORS ALS ACCEPTABLES


El soroll del trànsit és la principal font de contaminació acústica. És el responsable d'un 85 per cent de les emissions acústiques i pot arribar a entre 80-85 decibels (dB). Segons la Comissió Europea, més del 30 per cent de la població a Espanya està exposada a nivells de soroll per tràfic superiors als 65 dB.


"Aquest excés desmesurat de soroll pot tenir efectes negatius tant auditius com no auditius. Així, aquests últims sorgeixen, principalment, de la reacció d'estrès que provoca en el nostre organisme, cosa que pot derivar en altres patologies, com les malalties cardiovasculars", assenyala la doctora Lavilla, que afegeix que Espanya és el segon país més sorollós després del Japó, segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).


En relació al nombre de morts evitables per soroll a Madrid entre els majors de 65 anys, l'Observatori de Salut i Medi Ambient estima que es podrien prevenir 312 morts anuals, disminuint 0,5 dB de nivells de soroll diari mitjà anual per trànsit. D'elles, 145 serien per causes cardiovasculars i altres 97 per causes respiratòries.


A més, el nivell guia per al soroll nocturn de l'OMS continua superant-se en el 100 per cent de les nits, per la qual cosa pot afectar el descans nocturn.


Una recent revisió publicada al 'International Journal of Environmental Research and Public Health' demostra la relació existent entre el soroll del trànsit i l'alteració del son, la seva qualitat i els problemes per conciliar aquest.


Per tant, "les conseqüències que es produeixen són insomni i l'alteració del rendiment cognitiu i de l'estat d'alerta, augmentant el risc d'accidents", indica Lavilla.


MESURES CONTRA EL SOROLL


Per això, les principals mesures a dur a terme contra el soroll, haurien de contemplar un apartat especial per als locals nocturns, les festes populars o les converses a les terrasses de bars.


D'altra banda, la doctora assegura que els nens són, "sens dubte", els més vulnerables davant la contaminació acústica, ja que tenen una oïda molt sensible "." Estan sotmesos a soroll a les ciutats, a casa seva i, fins i tot, a l'escola, més encara quan alguns col·legis s'ubiquen en un entorn sorollós ", lamenta.


De fet, assegura que un 40 per cent dels centres educatius de Madrid estan exposats a un soroll excessiu, el que pot interferir en el procés ensenyament-aprenentatge i el seu desenvolupament cognitiu, així com a "la disminució del seu rendiment acadèmic per falta de concentració, dificultat de l'atenció i fatiga ".


DIETA CONTRA EL SOROLL


Des de la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia s'aconsella modificar els hàbits i dosificar l'exposició a sons nocius, per tal de prevenir qualsevol problema auditiu o futures malalties.


Així, insten la població a posar en pràctica el que ells anomenen la 'Dieta contra el soroll', a través d'una sèrie de consells per cuidar les orelles, com respectar el dret dels veïns al silenci i disminuir el soroll que genera cada persona; adquirir electrodomèstics silenciosos; reduir al màxim la velocitat a les ciutats; disminuir el volum i el temps d'escolta amb volum alt de música, televisió o ràdio; allunyar-se de fonts de soroll, com els altaveus en els concerts o en les festes i discoteques; o no escoltar música amb auriculars i reproductors musicals personals durant més d'una hora al dia a més del 60 per cent del volum màxim.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH