El Banc d'Espanya alerta que les tensions a Catalunya poden tenir "efectes econòmics adversos"

|

Banc de espanya 1


El Banc d'Espanya adverteix que encara que les tensions financeres al voltant de la situació política a Catalunya s'han reduït, no es pot descartar que un eventual augment de la incertesa pogués tenir "efectes econòmics adversos".


Així ho assenyala l'organisme en l'Informe d'Estabilitat Financera 'publicat aquest dijous, en què explica que, tot i que les tensions al voltant de la situació política a Catalunya s'han reduït des de desembre, un eventual augment de la incertesa " podria tenir repercussions sobre les condicions de finançament en els mercats de capitals i sobre el conjunt de l'economia espanyola ".


Així mateix, sobre l'impacte de la crisi política catalana a les borses espanyoles, assenyala que "després d'haver presentat una evolució més desfavorable que les de la mitjana de la UEM durant els mesos de setembre i octubre", les borses han mostrat des de finals d'octubre una evolució similar, una vegada que "les tensions en aquesta comunitat autònoma tendir a remetre".En qualsevol cas, destaca que l'economia espanyola ha mantingut durant els últims mesos la senda expansiva que es va iniciar fa quatre anys, registrant taxes de creixement per sobre de les de les principals economies de la UEM.


D'acord amb les seves estimacions disponibles, el PIB hauria registrat un increment en el primer trimestre del 2018 del 0,7% (3% interanual), igual al registrat durant els últims tres mesos del passat exercici.


Les últimes projeccions del Banc d'Espanya, del mes de març, preveuen que continuï la pauta expansiva en els propers anys, encara que a un ritme una mica menor, amb unes taxes interanuals per 2018 i 2019 superiors a 0,2 i 0,1 punts percentuals , a les que s'estimaven al setembre, situant-se en el 2,7% i el 2,3%, respectivament, i la previsió per al 2020 del 2,1%.


"Les revisions a l'alça es recolzen en la correcció dels desequilibris de l'economia, la continuada fermesa de l'activitat i el comerç mundials, les condicions propícies de finançament, amb un to de la política fiscal més expansiu, i en la disminució observada en el grau d'incertesa des de desembre ", explica.


RISCOS MACROECONÒMICS


En el context actual, el Banc d'Espanya assenyala que els principals riscos macroeconòmics per a Espanya segueixen estant en l'entorn internacional.


En particular, entre els riscos es troben els associats a un eventual recrudescència de les polítiques proteccionistes que desencadenés una guerra comercial, a tensions geopolítiques o correccions abruptes en els preus negociats en els mercats financers mundials que podrien provocar un enduriment de les condicions de finançament amb efectes potencialment negatius sobre aquells països amb elevats nivells d'endeutament com Espanya.


Finalment, avisa que un eventual augment de la incertesa podria tenir repercussions sobre les condicions de finançament en els mercats de capitals i sobre el conjunt de l'economia espanyola.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH