Els orfes per violència de gènere no cobren ni 200 euros de pensió

|

Violència gu00e9nero vu00edctima menor huu00e9rfano 04.052.018


El promotor del Fons de Beques Fiscal Solitud Cazorla, Joaquín Tagar, ha demanat al Congrés dels Diputats que activi la Proposició de llei de millora de la pensió d'orfandat dels fills víctimes de violència de gènere i alhora ha advertit que els " 27 menors "que el 2017 es van quedar orfes per aquesta causa" no estan rebent una pensió adequada ".


"El que més rep pot rebre 190 euros", ha denunciat durant una roda de premsa convocada per presentar el segon informe anual sobre els orfes de la violència masclista realitzat pel Fons de Beques i Fundació Dones.


El proper dilluns 7 de maig tindrà lloc al Senat una exposició oficial d'aquest estudi, elaborat a partir de dades oficials de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere i l'Observatori Estatal de Violència sobre la Dona.


Tagar sosté que totes les famílies han de tenir "accés directe" a la pensió d'orfandat amb independència que la mare hagi cotitzat a la Seguretat Social o no.


AGRESSOR AMB PENSIÓ DE VIUVEDAD


En aquest sentit, considera que cobrar 690 euros "no és una cosa de l'altre món" i "ajudaria molt a les famílies". A més, denunciat que hi ha casos en què fins i tot l'agressor "ha cobrat la pensió de viduïtat".


"Hi ha més víctimes de violència de gènere que víctimes d'ETA, però l'atenció a les víctimes de violència de gènere no ha mobilitzat la societat possiblement perquè els poders públics tampoc l'han mobilitzat", ha sentenciat Tagar, que ha lamentat que, en matèria d'indemnitzacions, el que reben les víctimes de violència masclista "ni tan sols arriba al 10%" en comparació al que reben les víctimes de terrorisme.


Per la seva banda, la presidenta de Fundació Dones, Marisa Soleto, ha explicat que a "la majoria" de les famílies que han reclamat aquesta pensió amb anterioritat a l'any 2015 "se'ls ha denegat" per "inexistència o no suficiència" de les cotitzacions de les mares.


Altres famílies "han tingut accés a una pensió mínima d'orfandat" que ronda els "197 euros", una quantitat que, segons Soleto, "és el que estarà cobrant la majoria de les famílies" que van sol·licitar aquesta pensió abans de 2015.


Posteriorment a 2015, la presidenta de Fundació Dones ha precisat que les pensions d'orfandat es van incrementar perquè "es va anul·lar la pensió de viduïtat" per als maltractadors. Així, ha apuntat hi ha "una minoria" de famílies que cobren al voltant de 600 euros de pensió. "Però sens dubte són una minoria" ha incidit, reclamant que "totes" tinguin accés "directe" a aquesta quantia.


Des del Fons de Beques i la Fundació Dones han elaborat un catàleg de recomanacions que desenvoluparan aquest dilluns al Senat. Una de les peticions que posaran sobre la taula és precisament el desistiment dels recursos de la Seguretat Social davant el reconeixement judicial de les pensions d'orfes per aquesta violència.


"ESFORÇ" DE LES FAMÍLIES


Segons han posat l'accent en roda de premsa, les famílies que pateixen una pèrdua per violència de gènere assumeixen "un esforç" addicional, sense que l'Estat "es preocupi".


Aquestes famílies, segons reivindica la Fundació Dones i el Fons de Beques Fiscal Solitud Cazorla, necessiten suport i una resposta institucional.


"Parlem de menors que s'han vist colpejats per un crim atroç i, si no som capaços de reparar aquest dany, les conseqüències de la violència de gènere ens acompanyaran durant molts anys", ha afirmat Soleto, que ha insistit que "invertir en el seu futur és una forma més d'acabar "amb aquesta violència.


En aquest context, ha reclamat "anar fent coses", alhora que ha posat de relleu les ajudes específiques destinades als orfes de la violència masclista que Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Balears han començat a dissenyar.


També ha esmentat l'aprovació del Pacte de Est at contra la Violència de Gènere, tot i que ha criticat la "poca celeritat" en la posada en marxa de les mesures dirigides específicament a aquests nens, així com la seva "poca operativitat".


Així, Soleto ha apuntat que mentre no hi hagi mecanismes per a la poder executar aquestes mesures, "s'està trencat la seva reparació del dany".


El Fons de Beques Solitud Cazorla tracta de recaptar fons i donacions per ajudar les famílies que han patit un crim de violència de gènere, ha recaptat gairebé 90.000 euros al llarg de 2017 i durant els primers mesos de 2018. En concret, l'import total de beques concedides puja a 38.285 euros.


Aquestes beques han estat distribuïdes entre 10 famílies. El total d'ajuts tramitats han estat 19, de la qual juliol ja s'han justificat, altres 7 es troben en procés de seguiment i cinc estan en procés per a la seva concessió.


194 MENORS ORFES DES 2013


Segons l'informe sobre els orfes per la violència masclista, en total de 194 menors són orfes a causa de la violència de gènere des de l'any 2013, incloent-hi els vuit nens que han perdut les seves mares en el que va de 2018.


Segons l'estudi, en total 336 persones s'han quedat orfes per aquest tipus de violència, de les quals 142 tenien la majoria d'edat. Dels altres 194 que tenien menys de 18 anys, almenys 129 convivien amb la mare.


Així mateix, l'estudi reflecteix que una mica més del 72% de les dones assassinades per violència masclista en aquest període tenia filles o fills menors d'edat.


Concretament, dels 211 assassinats o homicidis registrats en el període 2013-2016, 152 eren mares i 59 eren dones sense fills (gairebé el 28%).


A més, l'informe posa de manifest que des de 2005 -any de la posada en marxa de la llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere- s'han produït uns 570 assassinats de dones que han deixat menors orfes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH