El fanàtic no es riu de si mateix

Miquel Escudero

amos oz


El pare Gratry va ser un pensador francès sobre qui el filòsof Julián Marías va fer la seva tesi doctoral. Gratry va escriure al segle XVIII que "tot el que un home ha vist és veritat"; una frase rotunda que s'ha de sospesar. És evident que no vol dir que sigui certa qualsevol cosa que es digui, seria un disbarat. Una altra cosa és reconèixer que el que està vist de veritat sigui 'veritat' i no mentida, encara que pugui ser errònia la nostra visió, doncs parcial sempre ho és.


En tot cas no podem veure les coses exactament igual uns i altres, per això es necessita captar la realitat tal com es veu des de la finestra del veí. És inevitable que les visions siguin plurals, però poden ser complementàries si tenim curiositat i imaginació i, per descomptat, suficient sentit crític i bona voluntat.


Amos Oz, escriptor nascut a Jerusalem, afirma en el seu llibre Queridos fanánticos (Siruela) que li fa por "el fanatisme i la violència que s'estan convertint en una cosa habitual aquí, i també m'avergonyeixo d'ells. Però m'agrada ser israelià". No puc per menys que traslladar una reflexió equivalent a la nostra terra, Catalunya. Deixem-nos de trampes i d'enganys. Entre nosaltres és creixent  l'aïllament social, la densitat del tancament i el menyspreu profund cap a altres persones. Hi ha un 'enemic' i s'ha estès l'odi cap a ell, amb l'ajuda inestimable dels mitjans de comunicació.


Observo amb preocupació com es atien rancúnies, cosa que sempre ha d'acabar de mala manera.


La renúncia al respecte ia entendre les raons del proïsme condueix a una malaltia contagiosa, com potents fonts pretenen. Passa que aquesta propagació sempre comença a casa, per activa o per passiva, en l'entorn més proper. Cal observar amb atenció. Com a prevenció contra el fanatisme, que és una manera d'estar al món, cal desenvolupar sentit de l'humor, aplicant-lo sobre un mateix. Diu Amos Oz que mai ha vist ningú capaç de riure de si mateix que s'hagi convertit en un fanàtic.


De cap manera s'ha de confondre la fortalesa d'unes conviccions amb el fanatisme. És fonamental tenir afany de claredat i d'equanimitat, i no seguir a cegues el corrent que empeny. I, per descomptat, evitar caure en un fanatisme anti fanàtic.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH