dimarts, 20 de agost de 2019

Els ressons de 2001 (i V): els nostres germans grans del cosmos

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

2001 odissea


Per celebrar els 50 anys de la pel·lícula de Stanley Kubrick 2001: una odissea de l'espai m'agradaria analitzar a través d'una sèrie d'articles alguns conceptes i elements del film i la seva vigència o relació amb aquest món de la primera meitat del segle XXI. En concret, temes com les visions de llavors del futur tecnològic, el desenvolupament de la intel·ligència artificial i la seva relació amb l'ésser humà, el transhumanisme o la recerca de vida extraterrestre.


Malgrat els seus aires filosòfics, 2001 és una pel·lícula d'extraterrestres. L'eix central de l'acció descriu la intervenció en l'evolució humana d'intel·ligències superiors, des de la prehistòria fins al salt evolutiu que protagonitza l'astronauta Bowman en l'última seqüència del film.


No obstant això, es tracta d'una pel·lícula d'extraterrestres atípica, ja que és una pel·lícula d'extraterrestres sense extraterrestres. En efecte, no apareix cap ésser d'un altre món en tot el metratge i només fan palesa la seva presència les intel·ligències superiors mitjançant el monòlit negre, que és el veritable protagonista del guió.


El director Stanley Kubrick li va explicar a l'escriptor Joseph Gelmis en una entrevista realitzada el 1969 el perquè d'aquesta absència d'iconografia alienígena. L'equip de rodatge va debatre llargament sobre com presentar als extraterrestres d'una manera absolutament trencadora i al·lucinant, però al final es va arribar a la conclusió que "no es pot imaginar l'inimaginable". Decideixen per tant representar la intel·ligència d'altres mons des d'un punt de vista simbòlic i artístic, un monòlit negre, que en paraules de Kubrick "té en si mateix una mica de arquetip jungià i alhora és un exemple molt fidel de 'art minimalista'".


DÉUS


D'alguna manera, els ens superiors extraterrestres són un equivalent a déus. El mateix Kubrick va dir en 1968: "Diria que el concepte de Déu és al cor de 2001, però no qualsevol imatge tradicional antropomòrfica de Déu". No és estrany que una civilització tecnològica "actualitzi" el culte religiós tradicional tenyint de tecnologia. No són poques les persones que substitueixen la fe en els dogmes de les religions per la creença en éssers galàctics que ens visiten amb assiduïtat i que interfereixen en les nostres vides.


Però deixant de banda les seudoreligions basades en extraterrestres, la veritat és que la ciència porta des del segle passat fent esforços seriosos per trobar i comunicar-se amb éssers d'altres mons.


El projecte SETI (SearchforExtraTerrestrialIntelligence) va començar en la dècada dels setanta analitzant senyals de ràdio procedents del cosmos buscant intel·ligència i enviant al seu torn missatges que puguin ser desxifrats i interpretats per civilitzacions avançades (que almenys hagin arribat a dominar la radioastronomia).


D'altra banda, tant les sondes Pioneer 10 i 11 com les Voyager 1 i 2 alberguen missatges sobre la Terra per si algun dia són trobades per éssers extraterrestres intel·ligents. Les dues primeres porten una placa amb gravats sobre l'aspecte de l'home i de la dona i la posició del planeta Terra al Sistema Solar, mentre que les Voyager contenen un disc amb música i sons del nostre planeta.


Un dels camps més actius en l'actualitat en la recerca de vida fora de la Terra és identificar i analizarexoplanetas, és a dir, planetes que giren entorn d'altres estrelles.


En concret, es tracta d'estudiar grans quantitats d'estrelles per desentranyar si prop d'elles orbitanplanetas amb característiques semblants a les de la Terra. En aquest sentit, recentment s'ha posat en òrbita el satèl·lit TESS (TransitingExoplanetSurveySatellite) la missió consisteix a analitzar més de 500.000 estrelles durant els propers dos anys amb l'objecte d'identificar possibles canvis de la llum procedent d'aquests astres, que puguin implicar que un planeta ha creuat entre l'estrella i la Terra.


Arribarem algun dia a conèixer els nostres germans grans del cosmos?

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH