Adéu UNASUR

Óscar Hernández Bernalette
Diplomàtic

UNASUR 07052018


Res de sorprendre'ns el camí que finalment semblés tenir l'organització que va pretendre unir els països de Suda amèrica. Advertim en el passat que sistemes d'integració com aquest, igual que altres com la CELAC, ALBA, Petrocaribe, Telesur, tindrien els seus temps comptats en la mesura que els mateixos no tenen principis democràtics i no es van erigir sobre la base d'un procés de integració progressiu. La seva premissa ideològica i retòrica es va imposar en el temps per convertir-la en instància al servei d'uns pocs governs i les seves malifetes antidemocràtiques.


Recordo que en les primeres pinzellades que es van traçar a Guayaquil per a la creació de la Unió Sud-americana i que era fonamentalment una proposta del Brasil, va començar a afeblir-se en la mesura que la ideologització, la plataforma "antiimperialista", la unitat política i la militar, van començar a tenir preponderància sobre les fonaments que li donen suport a una integració veritable.


El concepte inicial segueix vigent, però no es pot aspirar al seu èxit quan els propis membres estan segrestats pels corrents ideològiques de torn.


El concepte inicial segueix vigent, però no es pot aspirar al seu èxit quan els propis membres estan segrestats pels corrents ideològiques de torn. Sens dubte, la visió maniquea del fòrum de Sao Paulo va determinar els seus objectius, així com la erràtiques designacions de Secretaris Generals com Kishner, Samper i Araque qui li van impregnar 1 representació esbiaixada i es van fer els desentesos davant l'embolic autocràtica que es teixia a la regió i que l'encapçalava sens dubte el govern de Veneçuela.


Aquesta part del continent necessita organismes d'integració que donin resultats concrets, que contribueixin a una unificació que permea degudament a les seves societats, que desenvolupi objectius comuns que siguin tangibles en el tempsAquesta part del continent necessita organismes d'integració que donin resultats concrets, que contribueixin a una unificació que permea degudament a les seves societats, que desenvolupi objectius comuns que siguin tangibles en el temps. Que donin beneficis globals més que beneficis a les burocràcies que els integren. Un mecanisme sense integració econòmica i comercial, sense polítiques comunes, sense una visió de sobirania àmplia i no restrictiva, sense lliure mobilització de persones, sense cels oberts, sense homologació d'estudis i que no promogui un mercat lliure, és només una quimera.


L'absència de reacció de la UNASUR davant els atropellaments i la violació drets humans i eleccions lliures a Veneçuela va ser una mostra de la incapacitat de l'organització de ser operativa i funcional per a la regió. És lamentable per Equador, que aspira reviure-la, però així com l'expresident Correa li va donar un toc de gràcia amb el meravellós edifici seu, amb la seva actitud esbiaixada i ideologitzada va contribuir al fet que una excel·lent idea es convertís en una burocràcia sense esperit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH