Argentina demana suport financer a l'FMI

|

Mauricio macri fmi 08052018 Macri ha iniciat converses amb l'FMI.


El president d'Argentina, Mauricio Macri, ha sollicitat una línia de suport financer al Fons Monetari Internacional (FMI) amb l'objectiu de poder fer front a un nou escenari global i evitar així "una gran crisi".


Així ho ha indicat Macri en un vídeo gravat en el Saló Blanco de la Casa Rosada després de mantenir una conversa amb la presidenta de l'organisme internacional, Christine Lagarde, qui li hauria confirmat que es treballarà en un acord per enfortir l'economia del país llatinoamericà.


"Aquesta decisió l'he pres pensant en el millor interès de tots els argentins, no mentint-los com a tantes vegades s'ha fet (...). Complint amb els compromisos i allunyant-nos de la demagògia, estic convençut que per aquest camí es va a aconseguir un millor futur", ha asseverat Macri.


Segons ha explicat el president, la política econòmica "gradualista" implementada a Argentina per equilibrar "el desastre" dels comptes públics heretats depèn "molt" del finançament extern. 


De fet, ha assegurat que és un dels països del món que més depenen d'aquest tipus de finançament.


No obstant això, en els primers anys de la seva aplicació, existia un context mundial molt favorable que, en els últims anys, s'ha donat la volta. 


Les condicions actuals són més complexes a causa de l'increment dels tipus d'interès, a la devaluació de moltes monedes o a l'increment del preu del petroli, variables que no es poden controlar.


Amb aquest anunci Macri busca oferir un senyal de tranquillitat davant una situació de pànic pel pes argentí que, durant els últims mesos, no ha deixat de perdre valor enfront del dòlar americà, divisa que viu una 'febre' de compres.


Divendres passat, el Banc Central de la República d'Argentina (BCRA) va decidir elevar el tipus d'interès de referència fins al 40% menys de 24 hores després que la institució hagués elevat el preu del diner fins al 33,25% en un nou intent de defensar el canvi del pes enfront del dòlar.


L'institut emissor presidit per Federico Sturzenegger va incrementar així la taxa de referència en 675 punts bàsics en menys d'un dia en el que representava el tercer augment del preu del diner en l'última setmana, pujant així l'interès de referència fins al 40% des del 27,25% de fa dues setmanes.


Així mateix, el Consell de Política Monetària del Banc Central de la República Argentina i el seu directori van decidir ampliar l'ample del corredor de taxes. D'aquesta manera, les taxes a 7 dies se situen en el 47% per a la passada activa i en el 33% per a la passada passiva, mentre les taxes a un dia se situen en el 57% i el 28% respectivament.


"L'autoritat monetària va prendre aquestes decisions amb l'objectiu d'evitar comportaments disruptivos al mercat de canvis així com per garantir el procés de desinflación i està llest per actuar novament si resultés necessari", va indicar el banc central del país austral en un comunicat.


En aquest sentit, la institució va precisar que continuarà operant amb totes les seves eines d'intervenció al mercat de canvis i conduirà la seva política monetària amb l'objectiu d'aconseguir la seva meta intermèdia d'inflació del 15% en 2018.


"Les metes d'inflació no es van a canviar i segueixen sent del 15% per 2018, del 10% per 2019 i del 5% per 2020", va assegurar la setmana passada el ministre d'Hisenda d'Argentina, Nicolás Dujovne, afegint que "hi ha un fenomen global d'apreciació del dòlar per la pujada en els tipus d'interès a EUA".


Aquest context, caracteritzat per l'escalada del dòlar, que ha augmentat els preus dels béns importats i reduït el poder adquisitiu dels consumidors, així com per la inflació interanual, que es va elevar al març fins al 25,4%, una de les taxes més altes del món, complica que el Govern compleixi amb est i uns altres dels seus objectius financers, la qual cosa fan estar passant a la tercera economia més important de Llatinoamèrica per una situació delicada.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH