divendres, 22 de març de 2019

Els cigarrets electrònics són "igual de tòxics" que el tabac normal

|

Cigarret electru00f3nico 09.052.018


La Societat Madrilenya de Pneumologia i Cirurgia Toràcica ha avisat que els nous dispositius per fumar 'IQOS' -els cigarrets electrònics - són "igual de tòxics" que els cigarrets normals, ja que contenen una quantitat de nicotina similar i són addictius per als qui els consumeixen, de manera que "no serveixen d'ajuda" per abandonar l'hàbit del tabaquisme.


'IQOS', llançat recentment per la tabaquera Philip Morris International, és un producte basat en l'escalfament del tabac, en lloc d'en la combustió del mateix com passa amb el cigarret normal.


Aquesta característica fa que el tabac es calenta a temperatures que arriben a 350 o 400 graus (en lloc dels més de 1.000 graus que arriben als cigars normals), de manera que "no es produeixen canvis irreversibles" en la composició química del tabac i el fum que s'allibera conté un menor nombre de substàncies tòxiques.


NICOTINA SIMILAR ALS CIGARS NORMALS


"No obstant això, estudis independents ens diuen que els sistemes IQOS contenen una quantitat de nicotina molt similar als cigars normals i són addictius per als qui els consumeixen", ha comentat la coordinadora del Grup de Treball de Tabaquisme de Neumomadrid, Pau Vaquer Lozano.


Precisament, recentment la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, dependent del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, va desaconsellar l'ús dels cigarrets electrònics i de productes de tabac sense combustió pel seu risc per a la salut.


A més, als productes de tabac sense combustió acordar aplicar la Llei 28/2005, de mesures sanitàries enfront del tabaquisme, i reguladora de la venda, subministrament, consum i publicitat dels productes del tabac.


D'aquesta manera, tindran els mateixos requeriments que la resta de productes del tabac pel que fa a restriccions en la seva venda, promoció, publicitat i patrocini, i en relació als espais en què està prohibit el seu consum.


NO REDUEIX LA NICOTINA inhalada


En aquest sentit, Neumomadrid ha insistit que tot i que la quantitat de nitrosamines (un compost químic que es troba en el tabac i que pot augmentar el risc de patir cert tipus de càncers) que acomiaden aquests dispositius és menor que el fum alliberat pels cigars convencionals, "és suficient per causar toxicitat" en els seus consumidors.


D'altra banda, la concentració de acenaftè (un compost aromàtic cristal·lí i incolor) en el fum del 'IQOS' és el doble respecte als cigars normals.


"Per tot això, els pneumòlegs podem concloure que la utilització de 'IQOS' no redueix de forma significativa la quantitat de nicotina inhalada en comparació amb la d'un cigarret normal.

A més, tot i que amb la utilització d'aquests dispositius s'inhala en menor quantitat altre tipus de substàncies tòxiques (formaldehid, acetaldehid o nitrosamines), és suficient per ser perjudicial per a la salut. Pel que 'IQOS' segueix sent un dispositiu tòxic per a la salut dels que l'utilitzen i, per descomptat, no serveix per a deixar de fumar ", ha postil·lat Vaquer Lozano.


Finalment, ha recordat que, d'acord amb el conveni marc per al Control del Tabaquisme, signat i ratificat pel Govern, els professionals sanitaris "no han de col·laborar" amb la indústria tabaquera en les seves activitats de promoció i venda dels seus productes mitjançant accions formatives i informatives.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH