dimecres, 11 de desembre de 2019

Descobreixen un mecanisme per reparar els nervis danyats

|

Nervis dau00f1ados 09.052.018


Investigadors de l'Institut de Neurociències d'Alacant han descobert com indueixen els nervis perifèrics la reparació de la capa de mielina perquè es torni restablir correctament la comunicació després d'una lesió.


Aquesta troballa, que ha estat dirigit per investogadores del grup del doctor Hugo Cabedo, pot aportar pistes per aconseguir l'objectiu llargament perseguit de reparar la medul·la espinal en facilitar el tractament de lesions dels nervis perifèrics, com passa en els accidents de trànsit.


A diferència del que passa amb la medul·la espinal després d'una lesió, els nervis perifèrics, que innerven els músculs i fan possible el seu moviment, tenen una capacitat significativa de "autoreparar".


Després d'una lesió, la part final del nervi experimenta un procés biològic especialitzat encaminat a crear les condicions adequades per a la seva regeneració. No obstant això, és un procés lent que de vegades pot fallar i deixar seqüeles.


ESCURÇAR LA RECUPERACIÓ


Els investigadors assenyalen que "esbrinar com es porta a terme aquesta reparació és important per escurçar la recuperació i intervenir quan aquesta no es produeix adequadament".


A més, afegeixen, "podria contribuir a entendre què falla en el sistema nerviós central i aconseguir l'objectiu llargament perseguit de reparar la medul·la espinal després d'una lesió".


La reparació espontània dels nervis perifèrics és possible gràcies a un tipus especial de cèl·lules, anomenades de Schwann, que envolten les fibres nervioses amb una capa aïllant, la mielina. Aquesta capa greix protegeix els nervis i augmenta la velocitat de transmissió dels impulsos nerviosos.


El que s'acaba de descobrir és precisament com indueix el nervi (axó) la producció de la capa de mielina per part de la cèl·lula de Schwann, perquè es torni restablir correctament la comunicació després d'una lesió.


CARACTERÍSTICA ÚNICA


"En el sistema nerviós perifèric les cèl·lules de Schwann tenen un paper molt important a través d'un procés molt regulat de diferenciació i desdiferenciació, una característica que no té cap altra cèl·lula del sistema nerviós. Això les fa molt plàstiques i permet que passin d'un estat en què produeixen mielina a un altre, menys diferenciat, al contribueixen a reparar el nervi danyat ", explica el doctor Cabedo.


Quan patim una lesió en un nervi perifèric, com el que va des de la medul·la als dits de la mà o el peu, les cèl·lules de Schwan perden temporalment la capacitat per formar mielina i retrocedeixen a un estadi anterior del desenvolupament molt primitiu.


L'objectiu d'aquesta transformació és ajudar al nervi a regenerar ia créixer de nou per arribar als teixits diana.


Un cop reparat el nervi, la cèl·lula recupera de nou la seva capacitat de produir mielina per recobrir el nervi amb la capa aïllant i permetre la correcta transmissió dels impulsos nerviosos.


EL MISSATGER QUE TRANSMET L'ORDRE


En aquest procés, com ha esbrinat el grup del doctor Cabedo, té un paper fonamental un missatger químic anomenat AMP cíclic.


"L'AMP cíclic envia al nucli de les cèl·lules de Schwann a una proteïna anomenada Histona deacetilasa 4, que, un cop reparat el nervi, posa en marxa de nou la mielinització. Això s'aconsegueix a inactivar el gen c-Jun, que en condicions normals bloqueja la producció de mielina.


La inactivació del gen c-Jun és necessària i suficient per activar als gens productors de mielina per recobrir el nervi ja regenerat ".


Aquest procés fa possible la reparació espontània d'un nervi o en alguns casos reimplantar un dit amputat, per exemple.


El treball del doctor Cabedo pot ser també important per millorar el tractament d'algunes malalties en les que la mielina es deteriora, com la de Charcot Marie Tooth, d'origen genètic; la síndrome de Guillain-Barré, trastorn neurològic que ocorre després d'una infecció; a més hi ha estudis que suggereixen que la mielina també està alterada en la malaltia d'Alzheimer i en l'esquizofrènia.

1 Comentaris

1

Quan era jove en una consulta en posaven filtracions a la columna vertebral, en punxaven l'esquerra fins que una agulla en va estirar ben recta la cama esquerra. Ara després d'uns 35 anys en torna a fer mal el nervi pinçat. Com ho puc calmar o curar? Estic en repòs i quan faig quelcom em punxa.

escrit per Jordi 22/ago/18    18:34 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH