dimecres, 20 de gener de 2021

Per eliminar l'hepatitis C cal buscar casos a les presons i tractar els presos

|


Hepatitiss1liverhepatitisvirus


La Societat Espanyola de Sanitat Penitenciària (SESP) ha avisat, amb motiu de la celebració, del 10 al 12 de maig a Cartagena (Múrcia) de la XII edició del seu Congrés Nacional i la XX edició de les seves jornades nacionals, que si es vol eliminar l'hepatitis C és necessari fer una recerca activa de casos als centres penitenciaris i tractar els pacients.


Actualment, segons el Pla Estratègic per a l'Abordatge de l'Hepatitis C, la població penitenciària és un dels grups prioritaris a Espanya. Segons les dades aportades pel doctor, a finals de 2017 s'havien tractat al voltant de 2.360 pacients afectats amb hepatitis C en els centres dependents de l'Administració General de l'Estat, però "encara queden molts pacients" per diagnosticar.


De fet, alguns estudis estimen que amb un 20 per cent de tractament anual, una prevalença de menys del set per cent de nous casos anuals i una virèmia d'aquests del 50 per cent, podria eliminar l'hepatitis C en 2021 en els centres de Madrid .


"Els centres penitenciaris són focus primaris de pacients amb hepatitis C. La prevalença d'aquestes malalties ha baixat de forma sostinguda en els darrers anys gràcies als programes de prevenció i al tractament. No obstant això, amb el sistema actual de detecció d'anticossos per al VIH, VHB, i VHC en les persones que ingressen a la presó, deixem de detectar un nombre important de persones que podrien estar infectades sobretot en centres de preventius on el nombre de presos que entren diàriament és important i la seva estada pot ser molt curta " , ha dit el president de la SESP, José Quiñonero.


Dit això, el doctor ha explicat els avantatges de la implementació de test ràpids com a possible solució per als afectats amb aquesta patologia com, per exemple, el diagnòstic en un sol pas, que consisteix en la investigació de virèmia (malaltia causada per l'entrada de virus en el torrent sanguini des d'on es pot estendre a tots els òrgans) en tots els pacients de nou diagnòstic serològic i que permet la disminució del temps d'accés al tractament.

"Diagnosticar en un sol pas i poder tenir accés als nous fàrmacs pangenotípicos, assegurances i que tenen una eficàcia superior al 95 per cent, escurçaria la demora d'inici del tractament i impediria que pacients diagnosticats sortissin en llibertat sense ser tractats", ha postil·lat .


D'altra banda, l'expert ha informat que durant les jornades es donaran a conèixer nous avenços que ja s'estan implantant en algunes entitats penitenciàries, com el desenvolupament d'estratègies de teleconsulta o telemedicina, que permeten millorar l'atenció sanitària de la població reclusa i, per tant, tractar l'hepatitis C.


"En alguns centres penitenciaris aquest tipus d'estratègies ja són una realitat, un pas endavant per millorar l'atenció sanitària dels presos que, a més, permet connectar al facultatiu especialista amb el metge de la presó. La seva implantació en totes les presons és un pas molt important que evitaria l'excarceració de pacients en condicions lamentables, la pèrdua de cites importants per a la salut dels presos i la demora en l'inici de tractaments. No obstant això, encara ofereix dificultats tècniques i requereix una gran col·laboració entre els hospitals de referència i els centres penitenciaris ", ha tancat Quiñonero.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH