La pau a Colòmbia, a punt del xoc

Miguel Sangüesa
Responsable de Comunicació d'International Action for Peace (IAP) https://www.actionpeace.org

Coolombia Foto de Jaume Gil

Comunitats camperoles a Colòmbia / Fotografia de Jaume Gil


En el moment d'escriure aquestes línies, hi ha una altíssima probabilitat que un defensor o una defensora de drets humans estigui patint una amenaça, un atac o estigui sent assassinat a Colòmbia. Aquesta és la dramàtica conclusió a la qual arribem després de llegir les xifres de l'últim informe trimestraldel programa Som Defensors, que periòdicament pren el pols a la situació d'seguretat, o més aviat d'inseguretat, dels líders socials en el país. I, males notícies, el delicat estat de salut que habitualment diagnostiquen s'ha tornat crític: en els tres primers mesos de l'any, el nombre  d'homicidis va créixer de manera desproporcionada. 46 persones. 40 homes i 6 dones per ser més concrets. Una mort cada 1,9 dies, superant en molt el macabre i trist rècord establert en el mateix període de 2017 (cada 4,5).


Les raons? Pertànyer a moviments de base camperols, indígenes o afrodescendents; denunciar l'actuació dels grups paramilitars que persisteixen en tot el país; protegir el territori i la sobirania alimentària. Aquest és el panorama de Colòmbia, un any i mig després de signar l'Acord de Pau entre el Govern i la guerrilla de les FARC i acabar amb un conflicte armat de més de cinc dècades. O això van dir.


DESCONFIANÇA I INCOMPLIMENTS


També en el moment d'escriure aquestes línies, hi ha una probabilitat inquietant que a la presó de Bogotà un pres en vaga de fam pateixi un esvaniment o una alteració greu -fins i tot irreversible-de les seves constants vitals. Jesús Santrich, un dels més destacats negociadors de les FARC en els diàlegs de l'Havana, està en presó preventiva a l'espera d'extradició als EUA per un supuestodelito de narcotràfic. El summament preocupant d'aquest assumpte és la manca de garanties del procés en si; que no ha respectat les lleres de la Justícia Especial per la Pau a la qual els ex combatents tenen el dret d'acollir-se.


Això suposa un cop dur per la ja de per si fràgil confiança de la resta dels guerrillers i guerrilleres, molt minada per la seva precària situació després de la deixadesa d'armes -recordem que segons el KROC Institute for International Peace Studies, les FARC han complert un 76% del que s'ha pactat per a la seva desarmament, enfront de només el 18% dels compromisos socials del Govern-. De fet, des del mateix moment en què es va donar la notícia de la detenció tant l'ONU a Colòmbia com un grup d'europarlamentaris es van afanyar a mostrar la seva enorme preocupació pels esdeveniments. Perquè la violència al país és ja massa alta com per assumir el risc que els fusells que van callar se sentin enganyats i mancats de protecció.


VOTS, NO BALES


Finalment, en el moment d'escriure aquestes línies, hi ha cartells de partits a les tanques publicitàries, candidats fent campanya, anuncis a la ràdio i la televisió. Colòmbia està a les portes d'una cita electoral històrica, en la qual es juga el tot pel tot. Perquè la pau hem vist que es va signar en un paper, però cal implementar-la, amb lleis i voluntat política. I serà del representant que es triï el proper 27 de maig, 17 juny si hi ha segona volta, la responsabilitat de donar garanties a la pau. Garanties per a la participació política. Garanties en la lluita contra el paramilitarisme. Perquè es respectin els drets de les víctimes. Per acabar amb el segon major índex de desigualtat de tota Amèrica Latina.Es l'hora de prendre la pau de debò, de donar-li l'oxigen que demanen a crits cadascuna de les seves cèl·lules i òrgans, d'evitar el xoc.


El risc que la greu alteració de les constants vitals de la pau sigui irreversible, està avui ja massa a prop.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH