El Consell de Ministres nomenarà l'instructor de l'expedient a Puigdemont

|


Puigdemont 09052018


El Consell de Ministres serà l'encarregat de nomenar formalment a l'instructor de l'expedient obert a Carles Puigdemont per no haver realitzat la declaració de béns i interessos que tenia l'obligació de presentar en un termini de tres mesos després de cessar en el càrrec, en virtut de la Llei 13/2005, de 27 de desembre, del règim d'incompatibilitats dels alts càrrecs al servei de la Generalitat.


Segons fonts d'Hisenda, la designació del funcionari que instrueixi el citat expedient l'ha de realitzar l'Administració de la Generalitat davant la petició que va cursar ahir el Ministeri d'Hisenda. No obstant això, el nomenament formal ha de ser aprovat en Consell de Ministres, en substitució del Govern català, per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.


Les fonts consultades per Europa Press han precisat que la sanció que pot comportar aquest expedient és la d'inhabilitació per exercir càrrec públic, ja que es tractaria d'una infracció "greu". Segons l'esmentada Llei, la inhabilitació seria per un període de quatre anys.


La Llei d'incompatibilitats de la Generalitat estableix en el seu article 12 que els alts càrrecs han de presentar una declaració patrimonial i d'interessos a l'inici del càrrec i una altra en els tres mesos següents al cessament en el mateix.


L'esmentada declaració ha d'incloure tots els béns, drets i obligacions dels cònjuges o convivents i dels altres familiars de primer grau, sempre que aquests ho consentin. A més, han d'adjuntar còpies de la darrera declaració tributària de l'impost sobre la renda de les persones físiques i de l'impost extraordinari sobre el patrimoni.


La Llei també exigeix una declaració complementària en la qual es fan constar els cònjuges o convivents i els altres familiars fins al segon grau de consanguinitat o afinitat que ocupen llocs a l'Administració de la Generalitat oa les entitats públiques.


L'expresident de la Generalitat no ha presentat l'esmentada declaració obligatòria després del seu cessament, segons publica avui El Confidencial. Tampoc ho ha fet després de l'advertència que li va realitzar Hisenda al febrer, en la qual li va donar 15 dies de termini per esmenar-ho.


Per això, el Ministeri d'Hisenda està fent els tràmits per expedientar Carles Puigdemont per no haver realitzat la seva declaració de béns. Segons l'esmentada Llei d'incompatibilitats, aquest incompliment es considera una falta greu, que "se sancionen amb la destitució immediata de l'alt càrrec infractor per l'òrgan competent".


A més, els alts càrrecs destituïts per haver incorregut en una infracció greu "no poden ser nomenats per a ocupar cap alt càrrec durant un període de fins a quatre anys". L'article 19 de la Llei estableix que "en la gradació d'aquesta mesura s'ha de valorar l'existència de perjudicis per a l'interès públic, la repercussió de la conducta en els ciutadans i, si

cas, la percepció indeguda de quantitats per l'exercici d'activitats incompatibles ".


PROCEDIMENT PER A INCOAR L'EXPEDIENT


L'òrgan competent per incoar l'expedient és el Govern de la Generalitat, que ara depèn del Govern central en virtut de l'aplicació de l'article 155. La tramitació correspon al conseller del departament competent en matèria de funció pública i pot realitzar actuacions de caràcter informatiu i reservat, donant audiència a la persona interessada.


Segons resa la Llei, el procediment sancionador s'ha d'establir per decret i un cop instruït, el conseller o consellera del departament competent --en aquest cas el ministre de Hisenda-- ha d'emetre una resolució escrita i motivada, que ha de notificar a la persona interessada . L'esmentada resolució ha d'ordenar la continuació del procediment administratiu o bé ha d'acordar el seu arxiu definitiu.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH