divendres, 4 de desembre de 2020

Mirar el mòbil d'un menor "vulnera el seu dret a la privacitat"

|

Mu00f3vil telu00e9fono vulnerar dret privacitat 11.052.018


L'accés de tercers a la informació d'un telèfon mòbil d'un menor de 14 anys "vulnera el seu dret a la privacitat", segons l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.


Així, asseguren que en el cas que un professor ho fes "s'aplicaria la normativa de protecció de dades".


"La informació d'un mòbil és personal i forma part de l'espai de la privacitat i del dret dels menors a la protecció de les comunicacions. El seu accés no hauria de ser possible per tercers, i necessitaria el consentiment patern", ha explicat Julián Prieto, sotsdirector del registre de protecció de dades de l'Agència.


ACCEDIR AL TELÈFON SENSE AUTORITZACIÓ


Prieto també ha aclarit que l'ús dels telèfons mòbils dels alumnes en un centre escolar "depèn del règim intern que tingui aquest centre", i tot i que ha assenyalat que revisar el contingut del mòbil d'un menor vulnera la privacitat, ha recordat una sentència de l'any 2013 que donava la raó al director d'un centre que va accedir al telèfon d'un alumne de 12 anys sense la seva autorització.


En concret, es tracta d'una sentència de l'Audiència Nacional que va considerar justificat que el director del centre accedís al telèfon a l'entendre que tenia "una missió d'interès públic".


En aquest cas, el director ho va fer després d'una alumna digués que el seu company li havia mostrat un vídeo de contingut sexual.


L'Audiència Nacional va argumentar llavors que el director tenia "encomanat la protecció d'altres menors la guarda, així mateix, se li confia", i va desestimar així al pare del menor, que va arribar als tribunals després que l'Agència de Protecció de Dades denegués la seva petició d'obrir expedient sancionador a l'escola per vulnerar la intimitat del menor.


"A l'agència ens vam llevar aquell assumpte del mig, perquè no era competència nostra, però l'Audiència Nacional ens va donar una garrotada, ens va dir que sí, que era àmbit d'aplicació de la protecció de dades, però no li va donar la raó al pare perquè els drets no són il·limitats i cal ponderar amb altres drets, i aquí estava per una banda el risc de la menor per si se l'havia produït un dany moral ", ha relatat Prieto.


A més, ha ressaltat que l'Audiència Nacional "va emparar que aquesta intromissió en el mòbil del menor era legítima", encara que ha assenyalat que és l'únic cas que coneix que hagi arribat tant a l'Agència com als tribunals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH