dimarts, 20 de agost de 2019

La majoria de col·legis espanyols a l'estranger no són accessibles per als discapacitats

|

Col·legi Federico Garcia Lorca Paris

Col·legi Espanyol Federico García Lorca, a París


El Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) ha criticat que la majoria de centres docents no universitaris de titularitat exclusiva de l'Estat espanyol a l'estranger no tenen les condicions mínimes d'accessibilitat universal per garantir l'accés en igualtat de condicions a estudiants amb discapacitat.


Així ho ha posat de manifest l'entitat, després de la publicació de la resposta de l'Executiu a una pregunta formulada per escrit per la senadora del Grup Parlamentari d'Podem Virginia Felip, a proposta del CERMI.


En la seva resposta, el Govern ha precisat que, tot i la manca d'accessibilitat de molts col·legis, tots els centres de recent creació, i un que està previst construir a Rabat (Marroc), reuneixen les condicions d'accessibilitat exigides per la legislació espanyola i la del país en el qual es troben.


A més, des del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport es treballa per adequar les condicions d'accessibilitat de centres de major antiguitat, com els ubicats a Londres, París (Col·legi Espanyol García Lorca), Roma o en alguns centres del Marroc.


Pel que fa als protocols d'atenció i suport a l'alumnat amb discapacitat, dels 18 centres la titularitat dels quals correspon exclusivament a l'Estat, només el María Moliner d'Andorra disposa d'educadors especialitzats facilitades pel Govern local, en aquest cas l'andorrà.


Dels 18 centres, vuit tenen estudiants amb discapacitat entre el seu alumnat. En la majoria, segons assegura el CERMI, és el professorat qui reforça i atén les necessitats no només dels estudiants amb discapacitat, sinó dels que, sense comptar amb l'esmentat certificat, tenen necessitats educatives especials.


El Govern ha explicat que els centres docents de titularitat a l'exterior té entre els seus objectius la difusió de la llengua, l'educació i la cultura espanyola. A més, ha destacat que s'adrecen indistintament a alumnat espanyol i estranger, de manera que el seu objectiu últim no és l'escolarització de tots els alumnes espanyols residents fora del territori nacional.


Per al CERMI, és "inadmissible" que segueixin existint barreres físiques, tecnològiques i manca de suports que dificultin l'accés en igualtat de condicions a persones amb discapacitat en els centres espanyols a l'estranger, el que, al seu parer, vulnera la legislació nacional en matèria d'educació inclusiva i la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat.


Per això, l'entitat exigeix que els centres comptin amb els mitjans humans i materials que garanteixin els suports necessaris perquè tot l'alumnat amb discapacitat pugui cursar els seus estudis amb les mateixes oportunitats, obligacions i drets que la resta d'estudiants.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH