dilluns, 6 de desembre de 2021

El 90% de nens maltractats té lesions cutànies però només en un 5% dels casos d'abús sexual hi ha danys a la pell

|

maltractament infantil


Un 90 per cent dels nens maltractats presenta lesions cutànies (cremades, hematomes, erosions, butllofes, laceracions o mossegades), si bé només un 5 per cent dels casos d'abús sexual a menors es manifesta algun tipus de dany a la pell, segons ha informat el cap de Secció de Dermatologia Pediàtrica de l'Hospital Universitari de la Paz de Madrid, Raúl de Lucas, durant el 46 Congrés Nacional de Dermatologia i Venereologia, organitzat per l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV).


"Quan un dermatòleg s'observa en la pell d'un pacient lesions que no s'adapten als patrons típics de les dermatosis habituals, han de saltar les alarmes, ja que podem trobar-nos que aquestes lesions siguin la manifestació d'un abús o maltractament", ha afegit .


Tant en les consultes de Dermatologia com a la Medicina, en general, els experts han d'estar alerta per identificar diferents tipus d'abusos.


Aquest maltractament pot presentar-se de forma indirecta, bé quan es parla de negligència o abandonament en les cures (manca d'higiene o desnutrició), o bé en casos d'autolesions en menors víctimes d'abús físic, emocional o sexual.


En aquest punt, el doctor ha informat que alguns estudis han posat de manifest que el 75 per cent de les víctimes d'abús sexual són nenes, situant-se l'edat de major vulnerabilitat entre els 7 i els 13 anys. "Sens dubte, factors socials com la pobresa, l'exclusió, les addiccions, o la violència de gènere, afavoreixen l'aparició d'aquesta terrible realitat que, nosaltres, els dermatòlegs, tenim l'oportunitat i l'obligació de denunciar", ha emfatitzat De Lucas .


Ara bé, segons ha alertat, almenys entre el 31 i el 58 per cent dels nens de 14 anys o menys que presenten berrugues anogenitals han patit abús sexual, demostrant-se que els casos de VPH genital es detecten amb una freqüència significativament més gran en les víctimes d'abús sexual provat, probable i possible, pel que fa als pacients sense sospita.


A més, emfatitza, la infecció oftàlmica per 'N. Gonorrhoeae 'a nadons majors d'un any o per' C. Trachomatis 'en nens de més de tres, pot indicar que estan sent víctimes d'un abús sexual.


COM ACTUAR DAVANT D'UN POSSIBLE MALTRACTAMENT O ABÚS SEXUAL A MENORS?


"En la majoria dels casos la família és la primera a sospitar del possible maltractament o abús sexual, seguida per nosaltres, els professionals sanitaris. Així, la sospita banda, la majoria de les vegades, del relat del nen i dels indicis físics , freqüentment localitzats a la pell o a les mucoses", ha explicat De Lucas.


Els metges han d'informar l'autoritat competent, mitjançant una notificació al jutjat de menors, quan es presentin les següents circumstàncies: si s'aporta una denúncia prèvia (present o no lesions el pacient); hagi evidència de lesions moderades-severes que suggereixin abús sexual (refereixi el pacient o no l'agressió); es doni la convicció que realment va existir un abús sexual o el relat sigui creïble (tant si hi ha lesions físiques). En els casos en què es requereixi una protecció immediata, s'ha de notificar al jutge de guàrdia sobre la situació.


"No hem de limitar-nos als indicis físics, sinó observar l'entorn del pacient, la seva situació familiar, social i mental, ja que la clau, en moltes ocasions, està en la suma de tots aquests aspectes. En definitiva, hem de pensar, estudiar, sospitar, informar, notificar i, per descomptat, mostrar total intolerància davant d'aquestes situacions", ha tancat l'expert.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH