divendres, 22 de març de 2019

Més del 53% de les sentències en 2017 van ser dictades per jutgesses i magistrades

|

Juezdecano

Segons l'informe "Una perspectiva de gènere en la Justícia".


El 53,5% de les sentències notificades en 2017 pels òrgans judicials va ser dictat per jutgesses i magistrades, que a 1 de gener d'aquest any representaven el 52,7% dels membres de la carrera judicial en actiu.


Aquesta és una de les dades que figura en l'informe "Una perspectiva de gènere en la Justícia" publicat aquest dilluns 14 de maig a la Secció d'Estadística del Consell General del Poder Judicial, en el qual s'analitza la presència de la dona en la carrera judicial des de diferents perspectives.


La dona no va poder accedir a la Judicatura ni a la carrera fiscal fins a l'entrada en vigor de la Llei 96/1966, que suprimia la limitació establerta a l'apartat c) del número 2 de l'article tercer de la Llei de 22 de juliol de 1961 sobre drets de la dona.


Tot i així, va caldre esperar fins a la Llei 11/1981, de modificació del Codi Civil en matèria de filiació, pàtria potestat i règim econòmic del matrimoni per poder fer-ho sense necessitat de consentiment del marit, en cas d'estar casada.


PRESÈNCIA DE LA DONA A LA JUSTÍCIA


Des de llavors s'ha recorregut un llarg camí, però en els últims anys la dona ve incrementant de manera imparable la seva presència en l'Administració de Justícia, com a prova el seu predomini total en l'ingrés a la carrera judicial des de 1996, el que ha fet que des l'any 2013 les dones siguin majoria entre els jutges i magistrats espanyols.
Així, a 1 de gener de 2018 el percentatge de dones entre els membres de la carrera judicial en actiu era del 53,2% i superava al dels homes en tots els òrgans unipersonals, a excepció dels jutjats mercantils.


Entre els titulars de Jutjats de Violència sobre la Dona, les dones suposen el 71,4%.


Per contra, i tal com reflectia l'informe sobre Estructura Demogràfica de la carrera judicial publicat el passat 28 de març, el percentatge de presidentes de Sala de Tribunals Superiors de Justícia era del 20,7%; el de presidentes d'Audiència Provincial de l'16,3%; i el de presidentes de Secció del 21,9%. Entre els magistrats del Tribunal Suprem, les dones suposen el 14,5%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH