La contaminació descompensa la MPOC i propicia l'aparició d'asma

|

Contaminació trànsit cotxes


La contaminació mediambiental pot causar descompensacions tant de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) com l'asma i, a més, ser una altra causa d'aquesta última malaltia, segons ha posat de manifest una anàlisi de la MPOC i els contaminants atmosfèrics, atenent l'origen i trajectòria de les masses d'aire en el nord d'Espanya, i un editorial sobre la contaminació mediambiental com a possible causa de l'asma, tots dos publicats a 'Arxius de Broncopneumologia', la revista científica de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).


I és que, l'asma i la MPOC són dues malalties respiratòries d'alta prevalença. No obstant, la primera representa un problema de salut mundial especialment rellevant en els països industrialitzats, on s'ha constatat un augment de la seva prevalença, que oscil·la entre el vuit i el deu per cent de la població, el que es tradueix en un "alt "cost socioeconòmic en termes d'absentisme laboral i escolar, un" elevat "consum de recursos sanitaris (consultes i hospitalitzacions) i de morts.


De fet, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que al voltant de 235 milions de persones pateixen asma a tot el món i, a Espanya, es calcula que hi ha tres milions d'asmàtics.


Per la seva banda, la MPOC la pateixen el 10 per cent dels adults de més de 40 anys i és una de les principals causes de mort a nivell mundial, segons l'estudi sobre la influència de la contaminació mediambiental en la MPOC. Així mateix, el treball de la càrrega mundial de morbiditat de l'OMS va estimar que la prevalença de la MPOC en 2016 va ser de 251 milions de casos a tot el món, i que el 2015 van morir prop de 3,17 milions de persones per aquesta malaltia, el que representa un 5 per cent de totes les morts registrades per aquesta causa.


ESTUDI


A Espanya, segons l'estudi 'EPI-SCAN', la prevalença de la MPOC és similar a les xifres mundials. El 10,2 per cent de la població espanyola entre 40 i 80 anys afectada, és a dir, l'equivalent a més de 2,1 milions persones, de les quals un 15,1 per cent són homes i un 5,7 per cent en dones.


Ara bé, diversos estudis biològics estan demostrant que la contaminació mediambiental pot ser la causa d'una part dels casos d'asma. "Encara que és possible que l'increment en les xifres d'asma es degui a una millora en les tècniques i criteris diagnòstics, també són rellevants, en països industrialitzats, factors com la contaminació ambiental.


Els contaminants ambientals poden actuar agreujant la malaltia en pacients amb asma o bé sent la causa de la mateixa", ha dit la primera signant de l'article sobre aquesta qüestió a 'Arxius de Broncopneumologia' i membre de SEPAR, Maria Jesús Cruz.


I és que, s'ha vist que els nivells alts de material particulat (partícules de dièsel), l'ozó (O3), l'anhídrid sulfurós (SO2) o l'òxid nitrós (NO2) poden precipitar l'aparició de símptomes de l'asma i incrementar el nombre de consultes als serveis d'urgències i hospitalitzacions per descompensació de la malaltia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH